Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu wymieniałem termostat.W komplecie była uszczelka którą się nakłada na niego.wkładając termostat w gniazdo obudowy zauważyłem że średnica termostatu (w miejscu uszczelki) jest mniejsza od średnicy gniazda.czy to normalna sprawa czy to powinno być bardziej pasowne?

Pytam o to bo w tym miejscu mam wyciek płynu mimo dobrze zamontowanego termostatu.

O które miejsce dokładnie mi chodzi poniżej na rysunku:

termostat1.jpg

Ostatnio zmieniałem termostat w 1.6 i też termostat "wpadł" w obudowę. Uszczelka tez wydawała się trochę za mała ale po przykręceniu nie cieknie. Spróbuj dokręcić jeszcze obudowę termostatu, ja dokręcałem każdą śrubkę na kilka razy żeby się dobrze ułożyła. Możesz też zastosować grubszą uszczelkę.

• 2 tygodnie później...

Chłopaki, czy przed wymianą tej uszczelki mieliście taki objaw że płyn w zbiorniczku był dokładnie na poziomie min? Ja tak mam i podejrzewam właśnie tą uszczelkę, bo płyn chłodniczy ucieka ale tylko do tego poziomu : )

Wątpię, żeby to było spowodowane uszczelką przy termostacie, bo sam termostat jest trochę poniżej poziomu całego zbiorniczka. W 1,4 pewnie jest podobnie. Wytrzyj dokładnie miejsce łączenia termostatu, rozgrzej silnik i wtedy sprawdź czy cieknie (ostrożnie bo gorące). Możesz też delikatnie owinąć to miejsce białą szmatką, jak pojawi się wyciek to pojawi się łatwo zauważalna plama.

• 2 lata później...
  • 3 miesiące temu...

Witam

poraz pierwszy ,ja też miałem tak że uszczelka dokładnie nie przylegała , ale posmarowałem silic.wys.tem. taki czerwony i przykręciłem nic nie cieknie ,ale jak ktoś ma wieksze przeswity to lepiej termostat z obudowa kupić .

• 3 tygodnie później...

Witam !! Mam podobny problem lecz nie wiem czy to uszczelka czy nie, może ktoś miał podobnie, otóż po wymianie rozrządu z pompą wody i wymianie wszystkich płynów zaczął wyciekać płyn chłodniczy, delikatnie sobie kapie, wycieknie do poziomu minimum i juz nie cieknie, po dolaniu znow ubędzie do minimum, przeglądałem przewody są ok, nie wchodziłem jeszcze pod auto żeby zerknać pod chłodnice...