Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Pytanie

Dziambel

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Mam pytanie, czy ktoś z Was miał kiedykolwiek do czynienia z Fordem Focusem I generacji? Jeździł, bądź ktoś z rodziny posiada. Czy jest to auto godne uwagi, awaryjne? Jaki najlepiej silnik wybrać itp. Z góry bardzo dziękuje za wszelkie uwagi i pomoc. Pozdrawiam.

Dziambel, kolega w pracy ma focusa sedana z 2001r. 1,6 16V. Głównym problemem była korozja drzwi ale to typowa bolączka fordów z tych roczników (źle przygotowane blachy fabrycznie). Poza tym jeździ praktycznie bezproblemowo. Ostatnio wymieniał aku (miał też od nowości). Miałem okazję jechać tym autem i mnie osobiście nie powaliło. W mojej opinii auto poprawne w zachowaniu na drodze a co do awaryjności to wiadomo jak się dba tak się ma. Mialem okazję kupić focusa ale kupiłem megankę i nie żałuję kupiłem młodsze auto (o 3 lata) w dieslu i z klimą w podobnej cenie co benzynowy focus bez klimy. <ok>

W domu posiadamy też właśnie Focusa I 2003rok kombi 1.6 16v.

Ogólnie nie ma się do czego przyczepić. Korozji jak na razie nic nie widać. Spalanie średnio ok 7.5l na 100km.

W kwestii porównania w focusie siedzi się wyżej(fotele opuszczone na maxa w dól).

Zawieszenie wydaje mi się lepsze w Focusie. Może dlatego, że mam do wymiany sworzeń i końcówki drążków kierowniczych w meganie.

Co do diesli to znajomy ma z 2000r TDDI oryginalny przebieg 170tys.(pewny bo był rozrząd z 1 montażu) I już musi 2 razy świece grzać i dłużej pokręcić rozrusznikiem przy większych mrozach. Przeważnie lubi sterownik pompy siadać. naprawa ok 2500zł

TDCI to znowu większe wydatki jak coś nawali. Dwumasa, wtryski.

Ja osobiście był kupił TDCI w kwestii diesli ale że przebiegi jakie robię to ok 12 max 15 tys km to kupiłem benzynę.

Ja swego czasu uzytkowałem focusa 1,8 TDDI ( 90 konna jednostka ) z 2001 roku ,byłem przedstawicielem. Na to auto nie dam złego słowa powiedzieć, przez rok trzasnełem 60 tyś, dostałem auto z 150 tys na liczniku jak odchodziłem z pracy miało 210 tyś. Nic dosłownie nic się nie zepsuło. Tamta jednostka napędowa pomimo iz przestarzała, miażdzy ten silnik ktory posiadam w meganie choć tu mam 100 koni a tam było 90 , niutków tyle samo. Spalanie nizsze w megance. Zawieszenie focusa to wzór i zadne VW Ople Renault nie maja podejścia. Tak jak pisza koledzy lubiały sobie korodować, ranty drzwi,klapy bagaznika oraz miejsce przy znaczku na klapie. Silniki 1,4 nie barć bo to nie jedzie, 1,6 dobry w miarę oszczedny, 1,8 i 2,0 w benzynie lubia sobie golnąć.. Z wszystkie diesle 1,8 TDDi 90 kM TDCI ( 100 i 115 kucy ). Ten najsłabszy chyba najmniej awaryjny ale juz leciwy konstrukcyjnie, TDCI w sumie mało awaryjne, ale psują się jak kazde inne , koło dwumasowe i głupieje czujnik w pedale gazu. Pala tyle co Megi 1,9. Uwazac trzeba na tylne zawieszenie ( wielowachaczowe ) bardzo trwałe ale jak się sypnie to boli naprawa.

Bardzo Wam dziękuje za wszystkie wskazówki i podpowiedzi <ok> :lol: Ja z racji rocznych przebiegów, też w granicach około 12-15 tys km, brałbym raczej benzynę i już wiem na czym stoję :-D Jeszcze raz dzięki za pomoc ;)