trebor1 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 czyli tak kupić nowego krokowca i sprawdzić wężyka od podciśnienia , spróbuje najpierw z tym wężykiem , a jeszcze takie jedno pytanko czy po przekręceniu stacyjki sk powinien jakoś za reagować , tzn. np. jakiś ruch trzpieniem albo coś podobnego (rezystancja wynosi 9 ohm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SoundWave Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 markar74 Silniczek kupiłem no-name działa już rok i jest OK. Ale to nie jest żadną gwarancją, że tani = dobry. Może miałem szczęście. Silniczek kupiłem u tego sprzedającego. na allegro. trebor1 Zacznij od wężyka (wtedy się nie narazisz na koszta nowego krokowca jeżeli to ten wężyk). U mnie po przekręceniu stacyjki silniczek się przesuwa. Przetrenowałem to na wyjętym z dziury silniczku Po przekręceniu stacyjki czpieniek wyskoczył jak z procy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trebor1 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 no to widzisz a u mnie trzpień jak siedzi w środku tak siedzi nie wykonuje żadnego ruchu , czyli silniczek do d....y. [ Dodano: 2010-04-07, 10:03 ] jeszcze wrzucę go do ropy żeby się trochę pomoczył może pomorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megan92 Opublikowano 28 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Mam pytanie, czy nowy silnik należy wsunąc na maksa przed zamontowaniem a nastepnie odłączyć masę od całego samochodu na 5 minut? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luke16 Opublikowano 6 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 Ja dzisiaj zamontowałem nowiutki silniczek krokowy do scenica 1.6 16V z 2000roku i autko zwariowało po odpaleniu... Mianowicie najpierw wkręcił się na 2,5 tys obrotów a potem na 5 tys obrotów może to być wina tego że nie odpiąłem klemy?? Potem dziada zmieniłem na starego na którym strasznie falował i było to samo czyli 2,5 tys obrotów potem 5 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 6 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 Tak zresetuj kompa i powinno być ok jak jest szczelne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luke16 Opublikowano 6 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 Nic to nie dało niestety ... jak szalał tak szaleje... ręce mi już dzisiaj opadają ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 6 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 A nie masz może kondensatora podpięte taki mały czarny prostokąt (przeważnie w okolicy rozrządu)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luke16 Opublikowano 6 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 Zaraz poszukam szczerze to nie mam pojęcia jak to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 6 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 Chodzi mi o coś takiego http://megane.com.pl/topic/13917-co-to-i-do-czego/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luke16 Opublikowano 6 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 Odpiąłem to "cudo" co na foto i nagle obroty się uspokoiły tylko teraz nie ma wogóle wolnych i autko się ksztusi co to wogóle jest bo pierwszy raz się z tym spotykam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 6 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 Chyba czujnik położenia wałka rozrządu ale pewien nie jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luke16 Opublikowano 8 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 Po długich poszukiwaniach znalazłem co to jest... mianowicie jest to czujnik MAP Sensor ... Pierwszy raz się spotykam z tym szczerze powiedziawszy... Mógłby mi ktoś wyjaśnić za co odpowiada ten map sensor? I czy odpowiada też za obroty? Dodano: 07 lis 2012 - 23:11 Ogólnie byłem dzisiaj u dwóch mechaników i nie mogli się skomunikować z komputerem... i obaj podejrzewają walnięty MAP sensor ... Jutro będę go miał więc zobaczymy co z tego wyniknie... Dodano: 08 lis 2012 - 16:07 Map sensor wymieniony i jak szalał tak szaleje ... poprostu ręce mi opadają... a ile razy zamontowałem i zdemontowałem silniczek to nawet nie liczę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kambol Opublikowano 11 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 (edytowane) Miałem tak samo po czyszczeniu silniczka krokowego. Za każdym razem obroty szalały - albo były bardzo wysokie, albo falowały. Musisz zresetować komputer (być może parokrotnie) i potem cierpliwie kilka (kilkanaście?) razy odpalać i gasić samochód. W końcu sterownik złapie ustawienia i wszystko wróci do normy. Przestań demontować i montować silniczek krokowy, bo nigdy się nie ustawi. To co odpiąłeś, to czujnik ciśnienia zasysanego powietrza, z pewnością nie jest uszkodzony, a kłopoty z obrotami to następstwo odpięcia i przestawienia s. krokowego. Załóż ten czujnik z powrotem i podłącz, bo bez niego sterownik całkiem będzie wariował. Edytowane 11 Listopada 2012 przez Kambol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luke16 Opublikowano 24 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 Problem jest nadal... mechaników obróciłem już kilku i kupiłem nawet oryginalny silniczek z całym króćcem z jeżdżącego samochodu ... Zakręciłem do swojego odpiąłem kleme poczekałem z 2 godziny odpaliłem a ten nadal jak szalał tak szaleje ... Na tym Hartowskim silniczku jakoś obroty jeszcze trzymał ale pojeździło się z 30km i obroty spadały i autko gasło ... Założyłem ten oryginalny Magneti Mareli czy jakoś tak ... Z tego jeżdżącego auta ... obroty najpierw 1500 potem 2000 i 2500 i falowały w tym przedziale... znalazłem komp który się połączył z Scenic'kiem a były z tym nie lada problemy bo żaden nie chciał ... pokazał błąd sondy lambda i właśnie silniczka krokowego ... W sondzie padła masa ale to mechanik szybko ogarnął ... ale z tym silniczkiem kaplica ... zauważyliśmy że on się wogóle nie wysuwa ... każdy jeden jakby impulsu nie było ... mechanik sprawdził wszystko dosłownie kabelek po kabelku ... wszystko ok ... On już też ręce rozłożył poprostu i nie wiemy co to może być... Dodam że uszczelki na przepustnicy, kolektorze wszystkie nowiutkie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi