kamilj21 Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Witam. Sprzedaję moją megi. Już jestem umówiony z klientem. Tylko problem w tym, że auto sprzedaje 1 raz w życiu i nie wiem jak wyglądają te wszystkie formalności :-( wiem tylko, że trzeba spisać umowe i potem wyrejstrowac auto czy cos :-P dodam, że auto jest na współwłaściciela. Proszę o poradę dotyczącą wszystkich formalności. Z góry dziekuje i pozdrawiam ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cwf5 Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Spisujesz umowę k-s w dwóch egzemplarzach, na których powinny być dokładne dane osobowe sprzedającego (-ych) i kupującego (-ych). Dobrze jest wpisać w umowie godzinę podpisania umowy (zawsze to jakaś podkładka jeśli coś nowy właściciel wywinąłby). Przekazujesz mu wszystkie dokumenty, powiadamiasz starostwo powiatowe i ubezpieczyciela że sprzedałeś auto i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilj21 Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Ok dzieki to juz mniej wiecej wszystko wiem. Tylko zastanawia mnie jedna rzecz. Czy wpisać w umowie sprzedającego i współwłaściciela czy tylko sprzedającego (czyli mnie) ? Bo w dowodzie widnieje jako właściciel tylko ja, a w OC jestem współwłaścielem. To mnie zastanawia :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawisza1980 Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Wpisuje się to co w dowodzie. Dziwne, że OC jest inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilj21 Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2010 w dowodzie pisze, ze wlascicielem ja i tylko ja. a OC jest wlasciciel moj wujek na ktorego zniżkach jezdze a na brzegu kartki dlugopisem pisze : wspolwlasciciel i moje dane. Nie wiem jak napisac umowe teraz. Czy potem gosciu jak nie napisze wpsolwlasciciela nie bedzie mial problemu z przepisaniem OC na siebie. [ Dodano: 2010-04-17, 23:54 ] ale zarazem jak dam wpsolwlasciciela to w urzedzie moga sie przyczepic ze w dowodzie nie ma :-/ Na forum używamy polskich znaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawisza1980 Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Moim zdaniem to co w dowodzie rejestracyjnym powinno być na umowie. Dziwne trochę to OC. Ktoś dopisał współwłaściciela ale na jakiej podstawie Dane z polisy powinny być takie same jak w dowodzie rejestracyjnym. Jeżeli chciałeś zniżki to wujek powinien być w dowodzie a Ty wpisany z tyłu jako współwłaściciel. Ja robiłem tak już kiedyś i było Nie słyszałem żeby w dowodzie nie było współwłaściciela a na polisie OC jest i to jeszcze dopisany długopisem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorth Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2010 kamilj21, Ciesz się, że nie miałeś żadne stłuczki bo z takim lewym OC miałbyś problem i płacił z własnej kieszeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiszaElk Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Nie płaciłby z własnej kieszeni. Zapoznaj się z ustawą. Po czterech literach dostałby agent + ew. dopłata z różnicy między składkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi