Madox Opublikowano 13 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 Chleb w jajku:bieremy jajko jak na schabowego, obtaczamy w nim chleb i na patelnie :) Jak się zarumieni, ściągamy, posypujemy solą i mamy szybką kolację :) Pzdr ja dodam że gdy jedna strona sie ładnie usmaży przewracam kłade ser, przykrywam i czekam aż sie ser roztopi a druga strona zarumieni, na to kechup czy kto co woli i smacznego :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orfeusz77 Opublikowano 13 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 Normalnie głodny się już zrobiłem: jajeczniczka np. z kiełbasą, mozna też wrzucić pomidory, oczywiście cebula :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megi98 Opublikowano 13 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 Sałatka: jajka ugotować na twardo przekroić na pół,dodać do tego brokułów (całych i wcześniej ugotowanych), pomidora pokrojonego na ćwiartki dodać majonez i sos do sałatek ;-) przegryzka w sam raz na imprezę :-> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 13 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 Kogel mogel, mniam! ;) ;) Do czasu mniam, jak źle trafisz to surowego jajka już nie dotkniesz. Delikatnie nazywa się to zatrucie pokarmowe pałeczkami salmonelli. W rzeczywistości gehenna w rodzinie, wiem co piszę, przerabialiśmy temat. Część rodziny wylądowała w szpitalu zakaźnym na Kozielskiej w Gliwicach, a druga część na zakaźnym w szpitalu wojewódzkim w Tychach. Co się do nich najeździłem przez 3 tygodnie to tylko ja wiem i mój były BIS-ior. Uwierz na słowo, że w mojej bliskiej i dalszej rodzinie już nikt nie tnie jajka na surowo. Tylko po głębokiej obróbce cieplnej. (pieczenie, smażenie, gotowanie) Tu więcej danych: http://pl.wikipedia.org/wiki/Salmonella By od razu obalic stereotyp pokutujący w narodzie dodam, a właściwie zacytuję: Uwaga! Mycie (parzenie) jaj przed użyciem zniszczy tylko bakterie na powierzchni jajka. Możesz jeszcze poczytać o profilaktyce przeprowadzanej przez SANEPID w takich przypadkach. :-x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patrulo Opublikowano 13 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 z jajka to możecie sobie pisanke tez zrobić ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hagi84 Opublikowano 16 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2010 pasta śledziowa z jajkami: - puszka śledzi w oleju po góralsku - 2 ugotowane jajka - 1 łyżeczka majonezu - odrobina musztardy (mniej jak pół łyżeczki) - pieprz do smaku jajka posiekać drobniutko lub rozgnieść widelcem razem ze śledziami (wylać olej ze śledzi). w trakcie mieszania dodać majonez, musztardę i przyprawić pieprzem. Mieszać do uzyskania jednorodnej pasty. najlepiej smakuje na kanapce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wag Opublikowano 16 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2010 Jest taki programik : Bank Smaków - polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Techniacz Opublikowano 17 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 No to może coś z dodatkiem jajek ;) Sałatka z zupek chińskich: - bierzemy 3 zupki chińskie (ostre z kurczaka, te czerwone vifony) - 2-3 jajka - 3-4 ogórki kiszone - majonez - kukurydza Makarony z zupek moczymy w soku z kukurydzy oraz w przegotowanej wodzie (może być wrzątek). Czekamy parę minut, aż całkowicie nasiąknie wodą i zrobi się miękki i napęczniały. Nadmiar wody odsączamy. Jajka gotujemy na twardo. Kroimy na małe kosteczki, tak samo jak ogórki (jak na zwykłą sałatkę). Wrzucamy wszystko razem, kukurydzę też. Z sałatek przyprawy też dodajemy (ja tam tych zielonych nie wrzucam, bo ich nie lubię). Dodajemy majonezu i mieszamy wszystko. Ewentualnie można dodać szynkę pokrojoną w kosteczki ;) Smacznego pozdro ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi