Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Tarcze hamulcowe wytarte jednostronnie

Rekomendowane odpowiedzi

Wit@m

W moim Szczeniaczku mam jednostornnie wytarte tarcze hamulcowe, z zewnątrz wytarte są normalnie natomiast od wewnętrznej storny prawie nienaruszone, auto dobrze hamuje, nie ma żadnych drgań a usterke zauważyłęm przypadkiem podczas przeglądu stanu rury wydechowej, jaka przyczyna, ma ktos na to recepte ??

Zablokowane klocki w prowadnicach lub cała szczeka.

Cała szczęka powinna się ruszać klocki też, luz powinien być taki, że wszystkie elementy muszą się przesuwać ale nie latać luźno.

Wit@m

Dziękuję bardzo za udzielone odpowiedzi. W sobote sie za to zabiorę i oczywisćie poinformuję o efektach pracy. Pozdrawiam.

dodano: 2010-06-29

Szczeki i zaciski oczyszcone, brudy było co niemiara więć podejrzewam że to było przyczyną niesprawności, ale jeszcze nie jest sprawdzone czy działa. Podczas odkręcania zaworu odpowietrzającego pekł on i trzeba go wymianic. Czy ktoś z szanownych forumowiczów może mi powiedzieć jaki nalezy kupić, chodzi o średnicę gwintu ??.

[ Dodano: 2010-07-05, 14:20 ]

Szczeki rozebrane i wyczyszczone, to samo z klockami i zaciskami, od strony pasażera ponieważ pękł odpowietrznik trzeba było rozwiercić, nagwintować i ponownie zakręcić nowy, większy odpowietrznik ( a co za tymi idzie rozebrano tłoczek do wyczyszczenia z ewentualnych opiłków ). Teraz po zmontowaniu wszystkiego i odpowietrzeniu ( , hamulce przednie, płyn cały czas był w układnie, wężyk zaślepiony na czas naprawy zacisku ) samochód hamuje, ale jakby słabiej i ma bardzo duży skok. Rozumiem, że zrobiłem dopiero pół kilometra po tej naprawie i pedał zrobi się wkrótce twardszy i klocki ułożą i jakość hamowania wróci do normy ?