Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Światła cofania

Rekomendowane odpowiedzi

Rozkminił ktoś już może jak polepszyć widoczność podczas cofania w nocy??

Te śmieszne lustereczka są zdecydowanie za małe i zbyt daleko od kierowcy a w połączeniu z przymglonymi pseudo światłami cofania dostajemy praktycznie zerową widoczność w nocy. Jak jest ciemno i mokro to widoczność przebija się przez skale i spada poniżej zera <ok>.

Mam parę pomysłów ale może ktoś już na to jakiegoś cracka znalazł ?? :mrgreen::)

Pierwsze co pomyślałem to zwiększyć światło, a skoro już się tak bawić to pomyślałem że może świecić się i bok auta. Rozwiązanie = neon... biały lub zielony... ostudziła mnie cena ok 250 zeta.

Następny pomysł to dowalenie pod koło zapasowe dwóch halogenów, skierowanych po przekątnych od środka tegoż koła zapasowego w tyle boki krańce auta.Koszt ok 20 zł. Ale przy takim rozwiązaniu neony to mniejsze zło bo mniej dają wiejskim tuningiem... niby :oops:

Kolejny motyw to kamerka cofania podłączona do mojej zajebiaszczej 6" navi... Do tego dodatkowe oświetlenie obszaru diodami na podczerwień. W przypadku scenica kamerę można dać nawet za tylną szybą w podsufitce. Tu już koszt ok 100 zeta albo i mniej... Tylko weź włączaj navi żeby gdzieś wycofać... paranoja...

Jak macie jakieś normalne pomysły lub sprawdzone już rozwiązania to pochwalcie się :oops::)

bobo001, najprostszy, najmniej inwazyjny i bez kombinacji: włączyć na ten czas awaryjne jak świateł cofania jest za mało. Też mam sceniola i jakoś nie zauważyłem by z tyłu było za ciemno. Nawet bez awaryjnych czyli jeszcze mam opcję potencjalnego doświetlenia nimi. Poza tym, mam dobudowany ultradźwiękowy czujnik cofania.