maestropl Opublikowano 5 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 Haj! Zwracam sie z małą prośba o rozwikłanie zasadniczego pytania. Czy w M1 ph1 był ABS na bębnach 203mm? Czy tylko na tarczach? Drugie pytanie wywiązuje sie z pierwszego, bo jesli był na bębnach to czy jest mi ktoś w stanie zrobić zdjęcie lub opisać, czy czujnik i pierścień do absu jest montowany jako integralna część z tarczą kotwiczną bebna (tylna część bebna przykrecana do belki) czy jakoś inaczej? Dzieki i pozdro od renault19klub Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 5 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 Jak najbardziej można spotkać Meganke z bębnami i ABSem, ja właśnie taką mam Nie pamiętam jak jest mocowany pierścień, ale wiem, że jest różnica w belkach z i bez ABSu. Zdaje się, że czujnik jest zamontowany od tyłu bębna i w niego wchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldec Opublikowano 5 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 O ile pamiętam to w classicu 4 drążkowa belka skrętna miała mocowany czujnik ABS w belce. Ja miałem tak przy bębnach ,jak wygląda to przy tarczach tego nie wiem.Poszukaj w opcji Szukaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maestropl Opublikowano 5 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 Nie chciałem na "dzień dobry" zdradzać dlaczego oto pytam Mam Renault 19, a tam ABS jest realizowany tylko na tarczach biednych 238mm litych. Zaciski padają, ukrecają sie odpowietrzniki i tak dalej i tak dalej. O skuteczności hamulca zasadniczego jak i ręcznego też nie trzeba mówić w porównaniu z bebnami 203mm. Szukam więc informacji na temat ABS i bebnów z megane, bo jezeli "wszystko do absu" można zdjąć z belki razem z bebnami to wystarczy że dorwe takie kompletne bębny i mam problem skuteczności jak i samego ABSu rozwiązany Ważne tylko czy jakiś stelarz nie wychodzi bezposrednio z "odlewu" belki i jest jego integralną częscią. Jeśli przykrecany - jakoś tam montowany to spoko. Mile widziane jak pisałem zdjęcia lub upewnienie mnie czy moge szukać takiego kompletu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 5 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 Niestety przy ABSie jest trochę inna belka i nie da się przełożyć samych podzespołów. Jedyne wyjście, to chyba tylko zaopatrzyć się w kompletną belkę od auta z ABSem. Sprawdź też, czy w 19 jest taki sam ABS jak w Megane - Teves Mark IV Gl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maestropl Opublikowano 5 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 Cały czas mowa o autach DO 97 roku oczywiście:) Potem jest już cała piasta z tego co sie orientuje. Znalazłem coś takie, ponoć z Megane. Chyba obalona teoria że potrzebna akurat do tego zestawu jest "inna" belka? W 19stce jedyne jak można rozróżnić abs to że jest w systemie bendixa (bez serwa, elektryczna pompa) i w systemie boscha (normalne serwo, tylko mały komputerek przy pompie). do jednego i drugiego systemu półosie pasują tak samo, tarcze z pierscieniami takze. jedyne co moze rożnic to same czujki i ilość zebów na pierscieniach przy hybrydzie przód 19 - tył megane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 5 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 Mam auto z 1996 roku i była u mnie wymieniana belka. Za pierwszym razem mechanik kupił belkę bez ABSu i musiał ją wymienić. Jakiś powód tego musiał być, bo nie sądzę, że zrezygnował z wymiany tak bez niczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maestropl Opublikowano 5 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 A czy to co jest na zdjęciu - widział ktoś coś takiego? Kurde najlepiej jakby to zobaczyć czy własnie na belce czegos jeszcze nie ma :| Bo z tego zdjęcia wynika że jest komplet - bebny, wejscie na rurke, linka recznego i czujnik absu ktory wchodzi do środka, oraz mocowanie do belki. pytanie czego tu jeszcze brakuje bo dla mnie to sie wszystko odliczyło bo rozumiem że pierścień musi być w środku (w części ruchomej logika podpowiada:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 5 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 Może to Ci pomoże. http://allegro.pl/renault-megane-coupe-97r...1212041597.html Belka z ABS http://allegro.pl/meganeclassic-2-0-96-8v-...1212913417.html Belka bez ABS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maestropl Opublikowano 5 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 Szczerze mówiąc nie widze istotnych zmian jeśli chodzi o istnienie lub brak absu no chyba że jestem ślepy ale na codzień pracuje przy mechanice wiec... laik chyba nie jestem Kwestia tylko taka że na miejscu nigdzie nie moge nic takiego zobaczyc. Takto bym dawno sobie zrobił lub odszedł od tego pomysłu i poszedł w strone hamulcy z laguny na tył Póki co rozumiem że ten komplet ze zdjęcia to komplet do absu z megane, bo do belki jak widać nic wiecej mocowane nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 5 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 Chyba najlepiej by było na żywo sprawdzić różnicę w tych belkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maestropl Opublikowano 5 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 Jako że jestem ryzykant to chyba zakupie "w ciemno" to co na fotce wstawiłem. Ktoś musi być pierwszy, bo to że abs działa, ale tył hamuje jakby chciał a nie mógł (skutecznosc 700-1000 a na bebnach drugie tyle no i reczny że koła blokuje) to chyba warto być pionierem i albo potwierdzić albo obalić mit o możliwości takiej hybrydy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 5 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 Zdaj potem relacje co Ci z tego wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 5 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 maestropl, akurat te zdjęcia które pokazałeś to są bębny i zwrotnice od megane kombi/scenic akurat wczoraj wywalałem takie coś na złom ze swojego autka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maestropl Opublikowano 5 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 Pytanie zasadnicze - czy to coś zmienia ? Czyżby byly większe niż 203mm? Bo wiem że w M1 kombi ph2 to jest sajgon z hamulcami, nie każda 15stka nawet chce wejsc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi