Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Planuje zakup Megane II

kwiat

Rekomendowane odpowiedzi

Na początku chciałbym się ze wszystkimi przywitać!! Postanowiłem zarejestrować się na tym forum, gdyż planuję zakup właśnie Megane II. Mam nadzieję, że już nie długo będę tu częstym bywalcem, ale nie w kwestii pomocy w naprawach <ok> Ale do rzeczy. Poszukuję Meganki z roczników 2004-2006 w wersji kombi lub hatchback. Nie jestem zdecydowany co do silnika, w zasadzie interesuje mnie 1.6 benzyna ale gdybym trafił na zadbanego diesla to rozważę propozycję. Przejrzałem masę ogłoszeń i kilka aut wpadło mi w oko. Jednak dręczy mnie jedna sprawa:

- jak to jest ze sterowaniem radia z kierownicy? niektóre auta przed liftingowe mają w kole kierownicy przyciski do sterowania radiem a niektóre pod kierownicą. Czy sterowanie w kole kierownicy było stosowane tylko w wersjach poliftingowych?

Poszukuję również informacji na temat rzeczy charakterystycznych dla różnych wersji megane. Obecnie mam punto I i znam go na tyle dobrze, że jestem w stanie powiedzieć co było w jakiej wersji wyposażenia, co właściciel dołożył od siebie, czego brakuje itp. W megi na pewno też są takie rzeczy, które niewątpliwie pomogą we wstępnej ocenie przeszłości auta. Dziękuję wszystkim za pomoc!!

Na koniec 3 auta, które może znacie. Jestem nimi zainteresowany:

http://otomoto.pl/renault-megane-1-9-dci-1...-C14677200.html

http://allegro.pl/renault-megane-1-9-dci-1...1219853666.html

http://www.auto-efekt.auto.com.pl/index.ph...96c1&all=28

przyjrzałem się tej ofercie:

http://allegro.pl/renault-megane-1-9-dci-1...1219853666.html

popatrzcie na zdjęcie konsoli środkowej - widać na nim pedał sprzęgła, zdarty prawie do końca. U mnie przy 90tkm guma nosi małe ślady użytkowania. Moim zdaniem ona ma 250tkm.

Faktycznie masz rację z tym sprzęgłem. Dzwoniłem do faceta i auto stoi w Niemczech na placu, trzeba po nie tam jechać a to mi się nie widzi. Znalazłem coś innego i bliżej domu. http://otomoto.pl/renault-megane-salon-pol...-C14425513.html

Może to autko jest przez kogoś z was znane? Myślę, że ciekawa propozycja. Jutro będę dzwonił bo dzisiaj to już za późno.

wygląda ciekawie, tylko czemu ktoś do drugiego w rodzinie, eksploatowanego przez żonę hak zakłada. Czyżby żona miała hobby jeżdżenia z przyczepą? Osobiście nie odrzucałbym tej oferty, liczyłbym się jednak z szybszą koniecznością wymiany rozrządu i tarcz hamulcowych. Jeśli ciągała przyczepę na wakacje po całej europie to elementy mocniej obciążone mogły się bardziej zużyć. Może warto by było zmierzyć ciśnienie na cylindrach - jeśli ciągali przyczepę kempingową prędkościami autostradowymi to silnik mógł również to odczyć. Przebieg jest raczej oryginalny (niezdarte pedały, ponoć pełna dokumentacja).

Już wiem więcej. Wygląda na samochód z dobrych rąk i zadbany, ale: rozrząd, wariator i cewki do wymiany na dzień dobry. Poza tym jest to auto kupione na firmę. Nie mam pojęcia jaka jest wtedy procedura zakupu, coś mówił że wystawia mi fakturę sprzedaży... Trochę mnie to niepokoi.

Facet twierdzi, że auto jest jako środek trwały w firmie - cokolwiek to oznacza :) Nie ma kratki i jest rejestrowane normalnie na 5 osób. Muszę pogadać z kimś kto się na tym zna. Ponadto znalazłem jeszcze dwa ciekawe auta:

http://allegro.pl/renault-megane-ii-1-6-16...1218841267.html

http://otomoto.pl/renault-megane-1-6-16v-l...-C14341569.html - ta Meganka była nie dawno w dziale sprzedam na forum.

Kupił na firmę więc z firmy musi wystawić fakturę. Skoro bez kraty to odliczył 60% VAT i tyle. Nie ma tu nic strasznego i żadnej ściemy.

Ten pierwszy nie ma kołpaczków na alu - widać mu ukradli. Oferta wydaje się być ciekawa, choć nie ma zdjęć spod maski - szkoda. Zastanawiające też jest posiadanie nowych opon przy 72tkm. Coś za szybko - albo darł gumę co światła albo cofnął "zegar".

Ten drugi też w miarę ciekawy. Nie wiem czy przypadkiem nie jest źle spasowany tylny zderzak z nadkolem - tak mi jakoś na 2-gim zdjęciu wygląda.

Może koledzy z forum coś jeszcze wypatrzą.

Ta Meganka GT z Głowna, to autko mojego znajomego, gdy wsiadłem w nią zaraz po zakupie w 2004 roku, wiedziałem że kiedyś też kupię sobie podobną, no i od lutego tego roku gości u mnie czarnula MII 3d, także luxe dynamique.

Napiszę kilka słów o oferowanym aucie, mam nadzieję, że nie zostanie to poczytane jako reklama. Meganka jest na pewno warta uwagi ze względu na pewny przebieg i bezwypadkową przeszłość, co jest niestety obecnie rzadkością. Stan mechaniczny powinien być bardzo dobry - znajomy nie czeka z naprawami aut, to konkretne faktycznie było w większości użytkowane przez żonę, jest jednym z kilku aut w rodzinie.

Rzeczywiście do zrobienia jest rozrząd, niestety łącznie z KZFR, ponieważ jest to zalecane przez producenta przy 90000km. Z cewkami obecnie chyba problemu nie ma - niedawno podarowałem mu 4 swoje cewki Sagem, po tym jak jego padły. U siebie, mimo że wszystkie cewki były sprawne, wymieniłem po zakupie na Beru, żeby raz na zawsze zapomnieć o kłopotach (Sagemy są jednak mocno kapryśne i często padają). Zawieszenie i hamulce z tego co pamiętam robione na początku tego roku. Opony letnie 16 cali są jeszcze oryginalne i starczą na jeden sezon, był jeszcze komplet zimówek na stalówkach, ale odkupiłem je już dla siebie :)

Wizualnie auto utrzymane bardzo ładnie, lakier nie nosi znaku czasu, aczkolwiek żeby być uczciwym trzeba wspomnieć o dwóch skazach, których na fotkach nie widać. Jest to rysa na lewym tylnym błotniku i przetarcie lakieru na rancie tylnego błotnika z prawej strony (oba ubytki zabezpieczone zaprawkami z salonu Renault). W razie czego mogę cyknąć i podesłać dodatkowe fotki, auto widuję kilka razy w tygodniu.

Wnętrze także ok, choć nosi ślady użytkowania typowe dla Meganki - starta gałka zmiany biegów oraz uchwyty drzwi (są powlekane jakimś rodzajem gumy, która się łuszczy) - w mojej są dokładnie takie same.

Mam nadzieję, że ta garść informacji będzie pomocna, jeśli zdecydujesz się na oględziny, od razu możemy zrobić małego spota :)

Powinienem zacząć od tego postu, ale to była miłość od pierwszego spojrzenia;-). Miało być zupełnie inne auto. Wpłaciłem już zaliczkę.

http://jartad.otomoto.pl/renault-megane-C15100553.html

Co myślicie??

remiq309 jedź chociaż do ASO na sprawdzenie; jest w miarę wiarygodna książka serwisowa? (powinno być 4/5 przeglądów); przebieg mocno nierealny; zdjęcia zrobione tak, żeby nie było za wiele widać.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 15 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!