crunch90 Opublikowano 17 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2010 Witam mam problem z Renault Megane 1.4 16v z 1996r. jest na gazie już bodajże 8lat więc dość długo.do tej pory nie paliła oleju od wymiany do wymiany zbyt dużo.Wszystko to jednak się diametralnie zmieniło od czasu gdy dostała w kość przy dość ostrej jeździe (na ciepłym silniku) od tej pory pali olej jak smok nawet i 0.5l na 300km nie wiem co wysiadło opcji jest kilka i droższe i tańsze czy zapieczone pierścienie?, pęknięty olejowy,uszczelniacze zaworów,dodam że dziś chciałem sprawdzić ciśnienie na tłokach ale ciśnieniomierz był do kitu i nie szło zmierzyć z racji tego że meganka ma małe świece i jest ciężo dojść;p zauważyłem ze 1 i 3 świeca są całe w nagarze od spalania oleju natomiast 2 i 4 są czyste ładnie spalają do tego 3 świeca jest cała w oleju nawet na gwincie nie chce wymieniać pół silnika jeśli nie jest to konieczne przez to pytam was tutaj a sądze że na pewno ktoś się na tym zna samochód ma przejechane 181tyś.km. chmury dymu nie puszcza :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 18 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2010 Jak 1996 rok, to raczej silnik ma 8 zaworów. Przerabiałem ostatnio coś podobnego u siebie i skończyło się na małym remoncie silnika. Po wyciągnięciu tłoków pierścienie były na tyle zużyte, że same spadły bez niczyjej pomocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crunch90 Opublikowano 25 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 no to jednak wolałbym te uszczelniacze zaworów aniżeli rozbierać pół silnika:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 25 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 Na początek niech mechanik zrobi próbę olejową i będzie wiadomo w jakim stanie jest silnik. http://auto.dziennik.pl/artykuly/217322,ni...-z-wydechu.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crunch90 Opublikowano 27 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 a to ciekawe pierwszy raz o czymś takim czytałem dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi