Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Miejsce dla niepełnosprawnych? mam pytanie.

Chess175

Rekomendowane odpowiedzi

jak jedzie sam, to karta w schowek i nie ma tak dobrze
.Kolega chyba się z tematem rozminął, klepiemy tutaj o miejscu pod blokiem a nie na jakimś tam parkingu. Z tego co porozmawiałem z prezesem spółdzielni mieszkaniowej to każde miejsce park.dla inw. jest robione na wyraźna prośbę petenta z takimi uprawnieniami. Na ogólnym parkingu znajdują się dwa lub trzy takowe ale bezpośrednio przed wejściem do bloku lu w jego pobliżu tak jak napisałem wyżej :)

Tomik 1970, akurat Tomek_k, dobrze napisał. To, że pod blokiem miejsce jest zrobione na czyjś wniosek, to nie oznacza, że to miejsce jest automatycznie tylko i wyłącznie jego. Każdy inny niepełnosprawny kierowca ( np. znajomy sąsiadów) ma prawo zaparkować na tym miejscu.

Jeśli osoba niepełnosprawna nie jest kierowca i korzysta z pomocy osoby trzeciej, to osoba trzecia może zająć miejsce dla inwalidy tylko w przypadku gdy sam niepełnosprawny będzie w jakiś sposób korzystał z pojazdu tzn. trzeba go przywieźć, zawieźć itd.

Jeśli osoba niepełnosprawna nie korzysta z pojazdu, to kierowca, mimo naklejki i karty na aucie nie ma prawa stawać na takim miejscu. I nie ważne czy to blok, czy miejsce parkingowe na mieście.

tzw. koperta jest tylko i wyłącznie do użytku dla osób niepełnosprawnych.

Inna sprawa, że przepisy przepisami, a życie swoje...

Ja osobiście zwracam uwagę kierowcą, po których widać, że cwaniakują i zajmują koperty mimo iż nic im nie jest. Najcześciej spotykana odpowiedź - "ja tylko na chwilę" - tak jakby to było usprawiedliwienie. Że niby jak na chwilę to można? podobnie ostatnio obserwuję w miastach ludzi stających na środku drogi, wrzucających światła awaryjne i idące np. do kiosku po fajki. Nosz *****. Teraz awaryjne oznaczają "zaraz wracam" chyba...

Sam akurat z tego dzisiaj korzystałem z karty inwalidy, ale tylko dlatego, że moja mama takową posiada, a ja akurat ją woziłem. Zwykle nigdy nie korzystam, a nawet parkuję tam gdzie jest wolne miejsce do tego przeznaczone. Najbardziej jednak w.... mnie ludzie w autach z najwyższej półki, którzy niby mają odpowiednie naklejki i uprawnienia. Tylko pokażcie mi inwalidę którego stać na Porsche Cayenne, czy Audi Q7 i to z kratką!

Przecież to grubymi nićmi szyte.

Jakiś czas temu SM i policja w Krakowie zaczęła sprawdzać te "uprawnienia" okazało się, że jakieś 80% zostało wydane na osoby, które nigdy ich nie powinny dostać. Część uprawnień została odebrana.

Prawda jest taka, jak napisał Slowik8609.

Z tego co widzę na drogach to każdy staje gdzie chce, jak chce i kiedy chce. Nie licząc się zupełnie z innymi użytkownikami dróg. Na co dzień obserwuję głupotę i totalny brak wyobraźni niektórych kierowców.