Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Ranne kręcenie rozrusznika

marhio2000

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, kiedy ochłodziły się poranki, kręcenie rozrusznika jest ciężkie i kręcenie zanim odpali zrobiło się dłuższe. Kiedy się rozgrzeje, wszystko wraca do normy, kręci szybciutko. I teraz ciekawe, bo jeżdże jeszcze felicia, gdzie nie ma takiego efektu. Czyżby akumulator ?

możliwe, że akumulator stracił swoją moc, daje za mało napięcia (Voltów) to trzeba doładować około 12 godzin małym amperem, jeśli nie ma odpowiedniej dawki amperów to będzie kręcił, ale nie będzie miał siły rozpędzić silnika i wtedy do wymiany, bo ładowanie może nie pomóc. Chyba, że przewody lub cewki wilgotnieją, albo filtry także wilgotnieją bo zakurzone. Ja przed mrozami a nawet w trakcie mrozów, raz na jakiś czas do zbiornika paliwa dolewam trochę denaturatu, aby opary wody wypaliło z układu paliwowego, tak denaturatu a nie jakiś tam uszlachetniacz który dużo droższy. Zaznaczam że tak zrobiłem również teraz w Astrze 1,8L 8V z 1992r. a do Scenica RX4 2,0L wleję uszlachetniacza co by wtryski nasmarował. Astra stała tydzień nie ruszana i dziś (-2C) odpaliła na cacy.

trochę, z ćwiartkę tej butelki, ale od razu zrób kilka kilosków, aby się wymieszało. Niektórzy mogą mieć obiekcje, bo denaturat suszy, więc jeśli się obawiasz kup na stacji paliw lub sklepie uszlachetniacz, ale powiedz, że chcesz do benzyniaka, z wtryskami, no i przeczytaj ulotkę o dawkowaniu. Ja kiedyś do opla wlałem całą butlę, a paliwa było na komorniku, do dziś śmiga nic nie naprawiałem, nie odczuwam zmian na złe, dodaję że mam LPG w oplu, a gaz również suszy wtryski i inne części. Spoko. Jedyne co trzeba pamiętać przy LPG, to raz na dwa tygodnie jeżdżę do pracy (25km w jedną stronę) na paliwie, reszta to na gazie.

To normalne, że jak jest zimno to może kręcić troche dłużej. Ja mam dość nowe ako, ale i tak dbam szczególnie teraz by przynajmniej 1-2 razy w tyg. przegonić troche auto, dobrze mu to zrobi. Dziś też poszła po prawie tyg. postoju, ciut dłużej zakręciła przy odpaleniu niż np wiosną czy latem ale bez jakichkolwiek problenów..