mc111 Opublikowano 23 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 Witam. Dzisiaj doszło do nietypowego zdarzenia w moim scenicu 2.0 + LPG 1998r. Autko stało na placu, miało rozgrzany silnik i zaczęło go dusić na wolnych obrotach (już na LPG). Postanowiłem go prze gazować. Wkręciłem silnik na 7 000 obrotów, nagle zaświeciła się kontrolka od silnika i auto zgasło. Nie wiedziałem co się stało więc kilka razy kręciłem rozrusznikiem ale autko już nie odpaliło. Po otwarciu maski ujrzałem silnik zalany olejem w okolicach prawej świecy i dziwną dziurę. Foto w załączniku. Moje pytanie jest takie. Jaka jest przyczyna wyrwania kawałka żeliwa z obudowy i jakie są konsekwencje tego zdarzenia. Trzeba będzie wymieniać cały silnik ?? Czy naprawa będzie opłacalna ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arczi92 Opublikowano 23 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 Głowica do wymiany, zmęczenie materiału? Trzeba by było rozebrać i zobaczyć co sie stało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 23 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 wkręciłem silnik na 7 000 obrotów Po co :) Nie wystarczyło 4000 - 4500 rpm. :) trzeba będzie wymieniać cały silnik ?? Tak chyba będzie najtaniej. czy naprawa będzie opłacalna ?? To zależy, na pewno blok jest do wymiany. Co poza tym trudno powiedzieć, ale na pewno szlif tłoków, wału. Zapowiada się generalny remont. Naprawdę ciężko powiedzieć. Trzeba by wyjąć silniki rozebrać i wtedy się okaże. Nie wiadomo czy głowica też nie dostała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arczi92 Opublikowano 23 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 P_r_z_e_m_o, a nie przypadkiem tylko głowica jest do wymiany, na zdjęciu wygląda właśnie że ona pękła, bo to u góry to przecież jest tylko pokrywa zaworów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 23 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 Rzeczywiście. Ale tak naprawdę dopiero co padło okaże się dopiero po rozebraniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc111 Opublikowano 23 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 dzięki panowie za wypowiedzi, postaram się w poniedziałek podjechać do mechanika. jak będę wiedział co i jak to napisze co poszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinb7 Opublikowano 23 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 postaram się w poniedziałek podjechać do mechanikaNo nie wiem czy dojedziesz, jeśli w ogóle auto odpalisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arczi92 Opublikowano 24 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 ja bym nie jechał tylko sholował, jak tu przecież ci olej uciekł to szybko byś zatarł cały motor i już nawet kapa silnika by sie nie opłacała tylko byś musiał nowy kupować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc111 Opublikowano 25 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 przecież wiadomo, że zaholuje, samochód nie odpala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi