maz8 Opublikowano 18 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2007 Witam, mamy wakacje i zaczynają się wyjazdy. W tym roku jadę Meganką na Węgry. Jak tam się poruszać w miarę wiem. Ale bede przejeżdżał przez Słowacje i ostatnio się dowiedziałem że płatne są tam nie tylko autostrady niektóre normalne drogi podobno też. Więc teraz mam problem skąd mam wiedzieć która droga jest płatna a która nie ? Istnieje może jakaś mapka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość GazMajster Opublikowano 18 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2007 Ostatnio byłem na Słowacji jakieś 2 tyg. temu. Autostrady są płatne i tylko autostrady. Powinieneś sobie kupić albo na granicy albo na dowolnej stacji winietkę. Na auto do 3,5 tony "tyżdniowa" - 7 dniowa kosztuje 150 koron. Naklej ją na szybę, a papier spod naklejki zachowaj ale wcześniej wpisz na niej z tyłu numer samochodu. Ichnia policja bardzo tego pilnuje. Poza tym. Nie musisz jeździć na światłach. Tam tego nie wymagają, chyba, że jedziesz przez Czechy, to tam obowiązkowo jak u nas. Musisz mieć kamizelkę, ale nie w bagażniku lecz w kabinie, bo "kamizelkę masz używać, a nie tylko wozić". Musisz mieć też apteczkę oraz - o dziwo - linkę holowniczą w dowolnej postaci. Bez tego natychmiast sadzą mandaty. Jadąc przez Słowację ustal sobie dokładnie trasę i jadąc tam szukaj znaków drogowych. Oznakowanie mają wręcz fatalne. Sam nadziałem się bez winiety na autostradę koło Żyliny. Nigdzie nie było napisane, że zara będzie autostrada, a tu ciach. Oczywiście chciałem jechać w innym kierunku, ale znaki nagle zniknęły i wjechałem na autobanę. Na szczęście miśków nie było. Uważaj na przekroczenie prędkości, bo dużo miśków jeździ w cywilnych autach. Jeśli masz CB to Polaka znajdziesz na 28 kanale. To chyba wszystko Szerokości i przyjemnych wakacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maz8 Opublikowano 18 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2007 Dzięki za wszelkie rady !! Jednak znalazłem coś takigo w internecie: "Oprócz odcinków autostrad płatne są drogi szybkiego ruchu: Opłaty za korzystanie z autostrad i wybranych dróg szybkiego ruchu:...." i w przewodniku znalazłem coś takiego: na Słowacji jest wymog posiadania winiet na autostrady i drogi ekspresowe dodano jeszcze " i drogach I kategori" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość GazMajster Opublikowano 18 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2007 No może. Jedhałem tylko autostradami. A czy oni mają wogóle inne drogi?? Swoją drogą to 150 koron to tak naprawdę kilka groszy, więc czy warto nie kupować?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maz8 Opublikowano 18 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2007 Jeszcze raz WIELIE DZIĘKI o lince to nawet nie wiedziałem więc jade do sklepu. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość GazMajster Opublikowano 18 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2007 hehehe. O lince to ja się na granicy dowiedziałem A ceny tam były!! Dobrze, że przypomniało mi się, że kumpel bliziutko mieszka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 18 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2007 tu jest wszystko http://tiny.comm.pl/?Vh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Human Resources Opublikowano 24 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2007 to uważaj na audi s4 , bo policja dostała tam takich z tuzin z wideorejestratorami:-) :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi