Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Problem z wolnymi obrotami Scenic 1.6 8V

SC1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Jak już w temacie wspomniałem - mam problem z wolnymi obrotami przy moim Scenicu.

Przy rozgrzanym silniku wolne obroty trzymają się na ok 680-700 obr./min. Wspomnę , że wymieniłem ostatnio silniczek krokowy , sondę lambda , filtr paliwa , filtr powietrza. Obroty nie falują , trzymają się dość równo , ale moim zdaniem za nisko - przed awarią "krokowca" wolne obroty trzymały się na ok 750-800 obr./min. Niby nie wielka różnica , ale denerwuje mnie to , że nie jest tak jak było , a moje zdenerwowanie potęguje odgłos drgających plastików w kabinie...Czy na benzynie czy na lpg - objawy są takie same , więc na pewno nie jest to wina instalacji gazowej...

POMÓŻCIE !!!!!!! Co zrobić żeby podkręcić mu trochę obroty???

Pozdrawiam!!

No w sumie odłączałem akumulator...byłem też na diagnostyce komputerowej i w sumie to samo powiedział mi mechanik-nominalne obroty 700 (ja miałem 680) i podkręcił mi o 20, więc mam 700 obr./min. Ale plastiki hałasują dalej.

Patrząc chociażby na wskazówkę obrotomierza widać różnicę - teraz wskazówka trzyma się poniżej 2 kreski (która jak mi się wydaje oznacza 750obr/min ) , wcześniej jednak wskazówka "kotwiczyła" lekko nad tą kreską i silnik pracował tak,że drgania nie przenosiły się aż tak do kabiny... Słyszałem opinię , że przepustnicę przydałoby się przeczyścić lub że czujnik podciśnienia ma winę....Ale czy to możliwe i co to ma wspólnego ??? Ja nie wiem...