Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Przestroga - ERA naciąga

marek_c

Rekomendowane odpowiedzi

Sieć PLAY jest siecią wirtualna i korzysta z infrastruktury sieci Plus.

to nie tak. operatorami wirtualnymi są mBANK, MOVA (sieć kerfurowska), mobile king - z tego co wiem oni wszyscy korzystają z usług PLUS`a ze względu na brak swojej infrastruktury.

Inną sprawą jest sieć PLAY - nie nazwałbym go wirtualnym operatorem. PLAY ma swoje przekaźniki w większych miastach, w celu zapewnienia sygnału dostępu do internetu (z resztą mam od nich net). W przypadku braku zasięgu sieci 3G z nadajników własnych PLAY telefon obsługuje połaczenia telefoniczne przez przekaźniki PLUS`a, bo taką sieci mają umowę podpisaną. Niemniej jednak traci się w tym momencie możliwość wykonywania wideo rozmów w przypadku telefonów, no a internet z PLAY na takim terenie działać po prostu nie będzie. Kiedy ma się telefon np. starszej generacji (mam w domu nokie 7110 bez 3G) również w mieście będzie on korzystał non stop z przekaźników PLUS`a.

Jeśli chodzi o przełączanie na wybór ręczny/ automatyczny jeśli chodzi o PLAY. Pozostawiłbym jednak wybór AUTOMATYCZNY. Telefon w sieci PLAY w tym wypadku przy braku sygnału PLAY`a powinien się zalogować do przekaźnika PLUS i normalnie działać. Jeżeli komuś nie zależy na wideorozmowach (raczej mało kto z tego korzysta) polecam w ustawieniach komórki w wyborze typu sieci wybrać "TYLKO GSM" - oszczędza to w wielu modelach baterie.

Wracając do tematu i ERY. Taty firma ma dobre 10 abonamentów w Erze. z czego co najmniej dwa są od samego początku dostępu do sieci w Bydgoszczy. Na telefony z dużymi abonamentami telefony przy aneksach oferują dość dobre, i raczej za '1 zł'. Jednak w przypadku abonamentu który ja posiadam za +-70 zł w istocie telefon dostępny dla nowego klienta z tym samym abonamentem jest zazwyczaj dużo tańczy. Często różnica między 99 zł + vat (aneks po 8 latach działania telefonu) a 1 zł + vat dla nowego abonamentu.

Jeśli chodzi o dopisywanie połączeń - nie spotkałem się. Na sms`y typu wygrałeś, bla bla bla, czy podpisane są przez Ere czy nie - po prostu nie odpowiadam.

[ Dodano: 2011-01-13, 11:37 ]

P.S. okazało się że na mój nr jest aneks do podpisania... za HTC HD2 (jedyny telefon z Windows Mobile w ofercie) przy abonamencie 99 zł brutto, chcą za ten telefon 1199 zł :) na allegro nowe idzie taniej kupić... to chyba mówi już samo za siebie...