campino Opublikowano 15 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 Czy ktoś z forumowiczów zajmuje się aktywnie robieniem zdjęć w technice HDR ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavvel Opublikowano 15 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 Parę się zrobiło :) Dość dawno temu... A czemu pytasz? P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
campino Opublikowano 15 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 pytam bo właśnie zaczełem się w to bawić, i myślałem że może ktoś by mi podsuną jakiś sprawdzony , w miarę prosty program do obróbki ( na razie korzystam z Dynami-Photo HDR i Photomatix 4.0.2 obydwa triale niestety ) no i ewentualnie jakieś wskazówki dla początkującego :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavvel Opublikowano 9 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 uh, trochę minęło czasu... No cóż, też kiedyś używałem jakiegoś triala (już nie pamiętam co to było). Mozna też robić w Photoshopie, całkiem dobrze to wychodzi. Nie znam niestety żadnego dobrego programu free. Co do rad... No cóż - najważniejsze dwie - zdjęcia ze statywu, to raz, a dwa - musisz pamiętać, żeby pomimo dużej rozpiętości tonalnej (a o to w hdrach chodzi), zrobić zdjęcie naturalne. Tzn nie zrobić nienaturalnie głebokiego zdjęcia. Ciężko to wyczuć na początku A, no i aparat na manual Co prawda mozna robić przy użyciu bracketingu, efekt będzie ok, ale tylko manualny tryb naświetlania da Ci pełną kontrolę nad ekspozycją. Poza tym, nie zawsze zdjęcia robi się na zasadzie +2EV/0/-2EV, nie raz potrzebne będzie +1EV/0/-3EV. To juz trzeba niestety doświadczalnie ocenić scenę. P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi