Skocz do zawartości

Problem z układem chłodzenia 2.0 8V

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie i liczę na pomoc.

Zauważyłem na zegarze temp cieczy bardzo wysoka temperaturę. Otworzyłem maskę i zobaczyłem brak płynu w zbiorniku wyrównawczym oraz zielonkawe naloty na końcówkach rurek gumowych na króćcach obudowy termostatu. Obudowa termostatu z napisem "Renault". Pokrywa na dwóch śrubach. Spod niższej śruby widoczne wilgotne plamki.

Nie jestem mechanikiem ale .... wpadł mi do głowy pomysł: TERMOSTAT USZKODZONY.

Odkręciłem pokrywkę obudowy wyjąłem termostat i do wrzącej wody. Niestety nawet nie drgnął. Uszczelka pod termostatem "na wysokości" dolnej śruby, widocznie źle założona, uszkodzona. Pewnie stąd wycieki płynu. Włożyłem nową uszczelkę oraz termostat. Wszystko skręciłem do kupy, wlałem płyn do zbiorniczka, pojeździłem. Dolałem ponownie i niby temperatura na wskaźniku OK

I rozpoczęły się problemy:

1) problem z porannym rozruchem. objawy jak często opisywane na forum. Odpala za kilkoma "kręceniami", niskie obroty, przygasanie przy naciskaniu gazu.

Mam w związku z tym kilka pytań. Liczę na pomoc.

Czy przy wymianie termostatu mogło dojść do uszkodzenia czujnika temp????

Czy ktoś z forumowiczów wymieniał taki czujnik????

Odłączyłem konektor od czujnika i auto odpala, obroty ok. Dlaczego tak się dzieje???

Do czego jest drugi czujnik w kolorze zielonym????

A teraz najważniejsze... jak wymienić czujnik (chyba ten biały). Nowy montowany jest na wcisk???? lub klej???? Bo nie widziałem gwintu. Jest tylko jakaś czarna uszczeleczka.

Czy ktoś wie jak zdemontować (wyjąć) stary czujnik z obudowy????

Jak zamontować nowy????

Może jakiś tutorial w tym temacie???? Opis, zdjęcie, schemat??? W sam naprawiam nic nie znalazłem na ten temat.

Pozdrawiam

Ad1) Nie

ad2) tak opcja :mrgreen:

ad3) uszkodzony czujnik podaje inną temp. na ECU i on głupieje

ad4) Jeden jest od wskazań na deskę, drugi dla ECU

ad5) czujnik się wykręca, a nie wciska,

ad6 i dalsze opcja :-D

Lub ta strona

http://automn.ru/renault-megane/renault-25...887.m_id2-.html ;-)