ferus Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Witam wszystkich posiadaczy megane. Jestem posiadaczem megi 1.6 8v 1996 od nie dawna. Mam taki problem: na jałowym biegu przy wyłączonym sprzęgle i przy pracujacym silniku słychać dziwny odgłos tak jak by coś obcierało o aluminiową blachę. Jak nacisnę sprzęgło wszystko jest ok - cichutko i ładnie pracuje. Jeśli ktoś ma pomysł co to może być proszę o odpowiedź Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jazlo1 Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2007 łożysko oporowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ferus Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2007 A to nie działo by się jak naciskam sprzegło a nie odwrotnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jazlo1 Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2007 zazwyczaj jest tak ze lozysko oporowe przestaje buczec,tluc sie itd po wcisnieciu sprzegla.napisales "Jak nacisnę sprzęgło wszystko jest ok - cichutko i ładnie pracuje" tak wlasnie sie to objawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ferus Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Dzięki wielkie jazlo1. Miałem nadzieje że minie mnie wyciąganie skrzyni ale trudno. Dzięki jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bargar Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 A to nie działo by się jak naciskam sprzegło a nie odwrotnie? Masz rację. Po wciśnięciu sprzęgła skrzynia stoi i nic w niej się nie obraca, a łożysko oporowe (sprzęgłowe) kręci się i wtedy dopiero, jeśli jest zużyte, hałasuje. To są zużyte łożyska wałka sprzęgłowego. Tak więc nie dość żę wyjęcie skrzyni to jeszcze jej rozbebeszenie Cię czeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziolo Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2007 To jest dokładnie łożysko dociskowe sprzęgła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Duperele być może. U mnie w innym aucie padły tłumiki drgań skrętnych w tarczy sprzęgła (po prostu te sprężynki w tarczy). Oryginalne sprzęgło wytrzymał 250 000km ale sprężynki sie poluzowały, jedna pękłą i takie właśnie efekty tarcia, chrobotania dawały i to właśnie na jałowym były najlepiej słyszalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nardek Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2007 bargar, Czesc,to co to jest?Łożysko oporowe sprzęgła,czy cos w skrzyni?Właśnie jak wcisne sprzęgło,to się ucisza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziolo Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2007 To jest to łożysko. Wymienisz i problem z głowy. Przy okazji skontroluj resztę czyli tarczę i docisk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek-tom Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2007 mam podobny problem tylko że takie ocieranie słysze tylko na 4 i 5 biegu, na 1,2 i 3 nie słychać tego ocierania. czy u mnie też wystarczy wymienić to łożysko oporowe (dociskowe) czy to coś poważniejszego??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziolo Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2007 To wygląda bardziej na jakiś defekt tylko tych biegów o których mówisz. Sprawdzałeś olej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek-tom Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Sprawdzałeś olej? olej wymieniłem 3 tygodnie temu,, a tak pozatym to gdzie się sprawdza poziom oleju w skrzyni :shock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bargar Opublikowano 7 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2007 zioło to nie może być te łożysko przecież ono pracuje właśnie w momencie wciśnięcia sprzęgła i wtedy powinno szumieć jeśli jest padnięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi