Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

[Clio III] Spadek obrotów w Clio III

Misha

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam Clio III jako drugi samochód i od jakiegoś czasu zauważyłem dziwny objaw:/ Po zapaleniu samochód startuje z 500 obrotów i po jakichś 10 sek. wyrównuje się do 750. Przy gwałtownym hamowaniu albo dłuższym postoju na biegu jałowym samochód dochodzi do granicy 500 obrotów (albo nawet 450) zaczyna lekko wibrować tak jakby był na granicy zgaśnięcia potem jakby wskazówka obrotomierza "odbija się" i wskakuje na 750 - 800 obrotów. Tak jest za każdym razem:/ Co to może być i gdzie szukać problemu. Pozdrawiam.

tez tak miałem i była to wina silniczka krokowego ale to bylo w clio II ph1 1,4 8V a w III juz go chyba nie ma <szukaj> naturalnie mogę się mylić bo było to już kilka lat temu <ok> myślę że więcej informacji uzyskasz w krc

Jeszcze wprawdzie nie miałem czasu zerknąć na przepustnicę ale jechałem dzisiaj w nocy i zauważyłem że na zimnym silniku obroty utrzymują się na poziomie prawidłowym. Na ciepłym spadają do 500 i zauważyłem że znacznie przygasają światła.. jak dodam gazu i zwiększą się obroty światła na nowo świecą jaśniej. (co dziwne radio w tym czasie pracuje normalnie:)

Za problemy z obrotami na ciepłym silniku (gdy przy zimnym jest ok) może być odpowiedzialny czujnik wału napędowego. Dlaczego tak się dziej nie wiem, nie jestem mechanikiem, ale spotkałem się z kilkoma takimi przypadkami.

Póki co zdemontowałem dzisiaj i wyczyściłem przepustnicę. Było trochę nagaru.. ale bez szału (w sumie samochód ma zrobione 37 tys. km po mieście w ciągu niecałych 5 lat). Po wstępnym odpaleniu i przegazowaniu obroty przestały wariować.. ale nie miałem czasu rozgrzać silnika więc próba generalna będzie jutro;) Zauważyłem za to że mam oleju ponad kreske max.. czy możliwe że ma to jakiś wpływ na obroty? (Dla uściślenia nie ja lałem olej:) O swoją Meganke sam sobie dbam i jest super.. o clio dbał serwis.. i jak widać nawet z olejem mają problem:))

Dzisiaj był dłuższy test.. po 3 km ostrej jazdy i rozgrzaniu silnika obroty w dalszym ciągu świrowały. Myślałem że to może czujnik temperatury cieczy ale wtedy by były raczej kłopoty z zapalaniem i wiatrakiem.. a nic takiego się nie dzieje. Obstawiam jednak ten olej:)

• 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 24 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!