marekf83 Opublikowano 14 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Witam, jestem nowy i mam pytanie. Posiadam scenica 1.9 dci 102KM. po przekręceniu kluczyka - przed rozruchem - słychać cały czas jakieś ciche buczenie. wyczytałem, że to pompa paliwowa i że po ok 15 sek powinna zgasnąć.. tyle tylko tylko, że u mnie ona buczy dotąd aż nie odpalę silnika. W sumie nie mierzyłem ile ona buczy..Czy to normalne? A jeśli nie, to co może być przyczyną? Dodam, że właśnie niedawno pompę wymieniałem, bo mi siadła. Przedtem było tak samo (tak samo buczało). z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 15 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 marekf83, u mnie też tak jest, niby powinna się wyłączyć po jakimś czasie, ale zanim się wyłączy ja już odpalam auto, nie mam powodów, żeby trzymać je na zapłonie dłużej niż 8 sekund - tyle grzeją świece żarowe, później się wyłączają i włączają po uruchomieniu silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stock844 Opublikowano 16 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 to buczy podgrzewacz oleju napędowego. jak zrobi się cieplej nie będziesz tego słyszał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 16 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 stock844, gdzie on się znajduje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekf83 Opublikowano 17 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 po tym jak mi nie chciał przed wymianą pompy odpalić na płatnym parkingu zaczynam być przewrażliwiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 17 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 marekf83, przy okazji sprawdzę jak jest u mnie. W razie gdybym zapomniał daj znać na pw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuchcik78 Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 A scenic posiada podgrzewacz oleju napdowego,bo w innych autach jest o przy filtrze a 1.9 dci tam tego nie ma.Gdzie jest ten podgrzewacz bo jestem ciekaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sergap Opublikowano 22 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 cytowanie Śmiem przypuszczać że nie ma takiego podgrzewacza w silniku 1.9 dci 105 hp... A propos buczenia to buczą grzałki nurkowe podczas niskich temperatur gdy załączą sie wszystkie 3 dają ostro... Poniżej info z innego forum: Witam. Powodem buczenia objawiającego się przy niskich temperaturach są na bank wspomniane wyżej grzałki nurkowe. Przerabiałem to zeszłej zimy i fakt faktem chłopaki z servisu zajmującego się tylko Reniami mieli małego zagryziaka z moją lalką i akurat mieli też clio z takimi samymi objawami (sam słuchałem te clio) ale doszli do tego.Bo objawy są takie że pod maską za bardzo nie słychać a wewnątrz auta jest to słyszalne, ale po odpięciu przewodów od grzałek robi się spokojnie.Sprawdziłem też w inny sposób, gdy akurat występuje buczenie złapałem za wąż wodny przy grzałkach to czuć wibracje na tym wężu.Słyszalne jest prawie że tylko wewnątrz auta dlatego że wyjście wodne z bloku grzejącego idzie do nagrzewnicy auta która jest wewnątrz auta.Oczywiście po zagrzaniu się silnika grzałki przestają grzać i buczenie milknie.Podniesione wolne obroty do około 1000 obr/min świadczą o pracy grzałek. Nie cytuj całego posta, jeśli odpowiadasz bezpośrednio pod nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 22 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 Ja też uważam, że czegoś takiego nie ma, dlatego zapytałem wyżej gdzie mógłby się on znajdować. Odnośnie buczenia, też się spotykam już któryś raz z tą teorią o grzałkach nurkowych, ale nie wiem w jaki sposób mogą buczeć świece żarowe - bo w końcu to ten sam wynalazek. Sprawdźcie jeszcze, czy nie buczy czasem czujnik przy lusterku wewnętrznym, jest tam mała turbinka, która buczy po zabrudzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sergap Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 Witam ponownie. Sprawdziłem u siebie- filtr paliwa niepodgrzewany bez możliwości wymiany wkładu-koszt filtra 120 zł.:P Ktoś wie jak z tymi grzałkami...z buczeniem... u mnie buczy im zimniej tym bardziej co może świadczyć o podpinaniu się kolejnych grzałek (max 3 są załączane) no i daje równo cos jak czajnik elektryczny słyszalne tylko w środku. Dodatkowo może ktoś wypowie się na temat pstrykania,cichego strzelania z okolic alternator-napinacz paska (ten na sprężynie) u mnie lubi sobie czasem popstrykać.... U mnie czasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 bez możliwości wymiany wkładu-koszt filtra 120 zł.:P niestety :P Tak to u nas jest :-| Grzałki nurkowe nie buczą na włączonym zapłonie, musi być spełnione kilka warunków, żeby się włączyły, uruchomiony silnik to jeden z nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sergap Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 Można wymienić ten filtr na ten z wymiennymi wkładami??? Jaki kolor ma kostka do podgrzewanego filtra? Bo mam luźną zieloną na 2 przewody w tych okolicach-pod filtrem... Co do grzałek to w istocie tylko na pracującym silniku i to nie od startu lecz chwile po starcie... A jak z tym pstrykaniem,gdzieś znalazłem że to sprzęgiełko alternatora lub ten napinacz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 Można wymienić ten filtr na ten z wymiennymi wkładami??? a nie wiem, raz na 120tys km można zapłacić te 120zł i mieć spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sergap Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 raz na 120tys km można zapłacić te 120zł i mieć spokój. Fakt...:P aczkolwiek w instrukcji jest wymiana co 60 tys lub co 2 lata...ja wolę częściej trudno... Kabelki o których pisałem są od podgrzewanego filtra...tylko podgrzewanego filtra brak..he he może kiedyś był.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 Ja nie mam podgrzewanego. Sprawdź czy w ogóle ten bajer działa, podłącz żarówkę 12V i obserwuj. Jak nie działa to nie ma się co bawić :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi