Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Sens zakupu Megane II ph2 1.9 DCi

button

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zastanawiam się nad zakupem jakiegoś kompakta w wersji kombi.

Do wydania mam około 30kpln

Z szybkiej analizy wychodzi na to, że Megane można kupić z 2007-2008.

Teraz kilka szybkich pytań:

1. Czy to auto ma jakieś znane bolączki?

2. Czy w tej wersji silnikowej można spodziewać się problemów typu:

FAP/DPF, słaby i drogi dwumas, słabe wtryski, słabe turbo?

3. Czy można powiedzieć o tym aucie, że jest ekonomiczne?

Kolega od 2 lat jeździ Laguną II 1.9 DCi z 2005 roku i jest bardzo zadowolony.

A może warto się zainteresować 2.0 DCi? :

http://otomoto.pl/renault-megane-2-0-150-k...-C17616533.html

ew laguną 2006-2007 z 2.0 DCi, które sa do kupienia w podobnych cenach ?

Ad1 i 2 to poczytaj tematy na forum dotyczące tego silnika. Ad 3. Moja meg II 2005 1,9DCi w zimę w cyklu miasta nie schodziła poniżej 9 l/ 100. W lato 7 l to sukces. Fakt, że mam ciężką nogę. Odnośnie egzemplarza z ogłoszenia nie można się zbyt wypowiadać ponieważ zdjęcia są słabe. Prawy przedni reflektor wystaje z obrysu nadwozia . Reszta wielka niewiadoma.

Poczytaj forum. Jest o spalaniu (np. moja ciężka noga wypalała 7,5/100 z 1.9dci), jest o bezawaryjności 1.9 i jest o mało polecanym silniku 2.0 dci. Ja polecam 1.9. 2005 rok i młodsze to dobre auta, starsze nie bardzo.

jest o mało polecanym silniku 2.0 dci

większość użytkowników poleca ten silnik, a że jest ich mało to już inna historia.

Na temat 2.0 dCi słyszałem zawsze same zachwyty, choć osobiście nigdy nim nie jeździłem. Przez 4 lata jeździłem za to 1.9 dCi i nie mam do niego najmniejszych zastrzeżeń. Ekonomiczny, dynamiczny, bezawaryjny (przynajmniej mój egzemplarz) i największa moim zdaniem zaleta: fantastyczna kultura pracy.

Co do ogłoszenia: zdjęcia słabej jakości, niewiele można powiedzieć. Przy tak bogatym wyposażeniu zastanawia brak przycisków tempomatu na kierownicy. Czyżby poduszka wymieniona i to jeszcze na taką, która wyeliminowała jeden z ważniejszych elementów wyposażenia?

ale mówisz ze KZFR jest tansze niż dwumasa czy komplet cewek zapłonowych tańszy niż turbo? co za mity... Fakt jest taki ze jak kupisz zarżnięty to typ silnika jest bez znaczenia...

Właśnie przy obecnych cenach paliw wolałbym ropniaka bo różnica w cenie między ON/PB niby żadna a w spalaniu potężna (porównuję spalanie 2.0 dci do 2.0 16v - ropniak weźmie w mieście 7, benzyna 12...). Różnica w cenie zakupu wśród używanych wogóle nie jest zauważalna. Ja rekomenduję dci, bez dwóch zdań.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 15 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!