Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Czarnobyl - kolejna rocznica

PC800

Rekomendowane odpowiedzi

W związki ze zbliżającą się kolejną rocznicą katastrofy w Czarnobylu polecam, szczególnie młodzieży oglądnięcie dokumentów stacji Discovery dotyczące w/w katastrofy.

Wystarczy na youtube wpisać "katastrofa w Czarnobylu" (same przyczyny i katastrofa) lub "Bitwa o Czarnobyl" (wszystko: od katastrofy, poprzez akcje ratunkową po skutki).

Szczerze polecam. Człowiek pokornieje i nabiera dystansu do wszechobecnego konsumpcyjnego stylu życia.

grałem kolarza reprezentacji Polski w filmie "Czarnobyl. 4 dni w kwietniu" który niedawno miał premierę w Telewizji Polskiej i troszkę się tematem zainteresowałem. Faktycznie, w tamtych czasach nie było wesoło, wszędzie kłamstwa, oszustwa, dbanie o własny interes, a nie interes narodu... Masakra.

A żeby jeszcze lepiej odczuć tamten klimat, planuję wyjazd do Zony

Ja już byłem i powiem, że jest po co jechać no i trzeba się spieszyć zanim zbudują nowy sarkofag, a miasto Prypeć zniknie (zima robi swoje)

Jak ktoś się boi jechac to polecam film A.Podniesińskiego "Alone In The Zone" ( http://www.podniesinski.pl/portal/?p=3331 ) wydany na 25 rocznice katastrofy w Czarnobylu

• 4 tygodnie później...

Jak ktoś się boi jechac to polecam film A.Podniesińskiego "Alone In The Zone" ( http://www.podniesinski.pl/portal/?p=3331 ) wydany na 25 rocznice katastrofy w Czarnobylu

Z trailera wydaje się produkcją wartą obejrzenia, chociaż cena 60-120 zł za amatorski film moim zdaniem trochę zbyt wygórowana.

Wart jest obejrzenia, wież mi:) a cena taka bo nikt Podniesinskiemu nie dał kasy żeby sobie pozwiedzał i nakręcił film. Nie wspominając o tym, że wszedł do tam gdzie nikt nie wejdzie i to na pewno nie za darmo.

W tym miejscu chciałbym podziękować wszystkim osobom, które pośrednio lub bezpośrednio pomagały w powstaniu filmu. Większość z nich zrobiła to nieodpłatnie. Niemniej jednak aby film mógł ujrzeć światło dzienne, konieczne było poniesienie niezbędnych kosztów. Aby je pokryć, film musi być płatny. Jeśli kupi go więcej osób niż przewiduję, to ewentualny dochód z filmu zostanie przeznaczony na pomoc najbiedniejszym mieszkańcom strefy (przesiedleńcom). Cały projekt ma co do zasady być niekomercyjny.
Film będzie dystrybuowany w ograniczonym nakładzie, 500 egzemplarzy w wersji DVD oraz 100 egzemplarzy specjalnie dla fanów, w wersji Full HD

Kokosów na tym nie zarobi:)

P.S. Ja kupiłem film w formie przed premierowej płacąc za niego w marcu 36zl razem z przesyłką, dużo osób interesujących się Czarnobylem zrobiło tak jak Ja.

Edytowane przez szlepster

cytowanie

Odliczając czas temu poświecony(2 wyjazdy do strefy) rok przygotowań, pozwolenia, zezwolenia itp. itd. mógłbym rzec, że za darmo go zrobił ku satysfakcji odbiorców:)

A żeby wejść do tego budynku który przynależy do bloku elektrowni w którym sa reaktory 1-4 to z 5000-10000 tyś musiał dać na zezwolenia i jeszcze ocenzurowali mu tą taśmę którą tam w środku nagrywał.

Aaaa zdjęcie jest mojego autorstwa i jest robione z "ukrycia", fotografowac było można tylko sam sarkofag.

lapka2.gif

Regulamin pkt. 5.13 - cytowanie

P_r_z_e_m_o

post-30331-0-22515100-1306617199_thumb.jpg

Kiedy ma powstać nowy sarkofag?

Obecnie przy bloku nr 4 trwają prace przygotowawcze do budowy nowego sarkofagu, którego koszt wyniesie ok. 1 mld $. Umożliwi on demontaż obecnego, wzniesionego w ogromnym pośpiechu przez władze Związku Radzieckiego kilka miesięcy po awarii, którego stan jest na tyle zły, że grozi zawaleniem. Nowy sarkofag ma mieć postać wielkiego stalowego łuku pokrywającego blok reaktora nr 4 oraz część hali turbin - Nowy sarkofag

Z części hali turbin dla bloku nr 1 wymontowano już pierwsze urządzenia. Dziennie wywożone jest ok. 10 ton sprzętu. Rozbiórka bloku ma się zakończyć w 2020-22

Co do zdjęć to jest tam chyba duży potencjał :)

Jest w szczególności w mieście Prypeć :)

Prypeć przed i po katastrofie ruchome zdjęcia

post-30331-0-67710600-1306618484_thumb.jpg

post-30331-0-57232800-1306618694_thumb.jpg

post-30331-0-41644000-1306618882_thumb.jpg

post-30331-0-11296700-1306618928_thumb.jpg

Edytowane przez szlepster