Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

renault megane 1.6 1997r.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z moim Renault megane 1.6 1997r. Silnik K7M BAOL.

Po uruchomieniu silnika,silnik pracuje bardzo dobrze cicho i trzyma równe obroty.

Problem zaczyna się gdy silnik się rozgrzeje.w pewnym momencie przerywa pracę pierwszy cylinder i silnik pracuje na trzech.Trwa to sporą chwile i ponownie włącza się pierwszy cylinder i pracują wszystkie cztery przez jakiś czas i znów przestaje pracować pierwszy a trzy pracują.

w czasie jazdy występuje wtedy szarpanie samochodem,traci moc i powstają drgania.

Sytuacja ta powtarza się kilka razy w czasie jazdy.

Nie wiem co się dzieje .Sprawdzałem prąd na świecy(iskrę) to raz jest a za jakiś moment jej nie ma.Nie wiem czy to cewka,czy przewód lub coś innego,świeca jest chyba dobra(były wymieniane rok temu)

Proszę o jakąś informację na ten temat.Co się dzieje i czy muszę jechać do mechanika czy mogę to sam naprawić.

wemar3

Witam!

Czy ktoś może mi pomóc ?

W megance 1.6 96r. po włączeniu zapłonu cały czas pracuje pompka paliwa(zamiast ok. 2s),i nie gaśnie kontrolka EPG(zygzak) co uniemożliwia odpalenie autka.

Sprawdzono:

- pompkę ,daje ciśnienie

-czujnik podciśnienia w kolektorze sącym

-przekaznik pompki

-połączenie sterownika

-iskrę na świecach (jest)

-ciśniene na listwie wtryskiwaczy (jest)

-czujnik na kole zamachowym (zębatym)

chcę zaznaczyć że po kikunastokrotnych próbach odpalenia świece są suche(prawdopodobnie wtryskiwacze nie dostają napięcia).

PROSZĘ O POMOCNĄ PORADĘ ? DZIĘKUJĘ.