krysk Opublikowano 2 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2011 Witam serdecznie, wczoraj po dłuższej jeździe, podczas chłodzenia turbo z pod maski dochodziły dziwne dźwięki - występowały tylko na luzie (a przynajmniej wtedy były słyszalne) - mała runka po osiedlowym parkingu i nie było żadnych dźwięków. Wśród zaobserwowanych efektów zauważyłem przygasające światło wewnątrz kabiny - nie przypominam sobie abym zużywał więcej prądu niż zawsze - dodatkowo próbując zlokalizować dźwięk pod maską ciężko było mi ustalić jego konkretną lokalizację. Dzisiaj rano wszystko było OK, żadnych niespodzianek ale to był krótki odcinek i silnik nie zdążył się nagrzać. Po południu sytuacja znowu się powtórzyła jednak tutaj już silnik był rozgrzany i zaobserwowałem konkretne powiązania (niestety wyjazd z pod CH przy bramkach nie sprzyjał dokładnym osłuchom i oględzinom) - domykając szybę (lub podczas próby domknięcia zamkniętej szyby) światła znowu mocniej przygasły oraz po 3-5 sek wydobył się ten niepokojący dźwięk. Ponowna próba domknięcia szyby i ponowny dźwięk. Na osiedlowym parkingu dostrzegłem jeszcze jeden objaw - przygazowanie do 1,5kRPM - podczas naturalnego spadania obrotów w kabinie można usłyszeć ten dziwny dźwięk. Domyślam się, że to jest coś z alternatorem ponieważ dotychczas występowało przy zmianach obciążenia prądowego oraz jest w jakiś sposób zależne od obrotów silnika. Ładowanie aku w normie, jednak nie miałem jak sprawdzić czy mocno spada podczas dodatkowego obciążania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi