qwerty1234 Opublikowano 4 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 Witam, Mam problem z moją Megi. Latem gdy dłużej się pojeździ lub postoi w korku obroty falują i samochód gaśnie. Ma na to wpływ prawdopodobnie temperatura. W okresie niskich temperatur wszystko pięknie chodzi. Czyściłem przepustnicę, wymieniłem uszczelkę i wymieniłem silnik krokowy. Przyszedł czas na czujnik temperatury powietrza dolotowego. Zabrałem go do domu i jego rezystancja w temperaturze ok. 20 stopni C wynosi 3500 Ohmów. Na forum znalazłem, że powinna wynosić "- przy 20°C: 2400 do 2600 Ω "; dla Scenica. Jaka powinna być rezystancja w czujniku od Megane I ph I 8V 96r. benzyna hatchback? Jak ewentualnie poprawnie sprawdzić czy czujnik jest sprawny? Dziękuję Pozdrawiam P.S. Super teraz wygląda forum. Wydaje mi się, że bardziej przejrzyste w stosunku do poprzedniego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 4 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 Rezystancja: - przy 0°C. 7470 do 11 970 Ohm - przy 20°C: 3060 do 4045 Ohm - przy40'C. 1315 do 1600 Ohm. Sam Naprawiam wyd I str. 63 Sprawdź rurkę podciśnienia od kolektora do czujnika. Objawy są podobne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwerty1234 Opublikowano 4 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 (edytowane) A zapomniałem dopisać, że Map Sensor wymieniałem razem z rurką. Zimą oryginalna rurka urwała ten cypel czujnika. Problemów z obrotami nie mam. Jedynie jak się nagrzeje, szczególnie latem to obroty chwilę pofalują i samochód gaśnie. Pozostaje chyba regulacja luzów zaworowych, ponieważ nie regulowałem ich po tym jak ząbki na pasku rozrządu urwały się. Sprawdziłem rezystancję czujnika położenia wału. Pomiar pokazał 266 Ohmów, a według książki powinna wynosić 250 Ohmów. A po nagrzaniu i 1 godzinnym ochłodzeniu pokazało 272 Ohmy. Czy trzeba wymienić? Czujnik cieczy chłodzącej pokazał przy temperaturze około 60 stopni 670 Ohmów. Dzięki Edytowane 9 Maja 2011 przez qwerty1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi