Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Renault Megane a auta niemieckie.

pharma1977

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś zastanawiałem się nad zakupem VW Golf albo BMW.padło na Audi A4.Po roku(intensywnej)jazdy przejrzałem koszty,spalanie i sprzedałem swoją archiwalną limuzynę.Byłem fanatykiem marki.Ale kasowo podupadłem i kolejno miałem Kangoo,Clio II i teraz Megane.I powiem wszystkim,że nie chcę już VW,BMW(*),Audi.Ze względu na wszystkie koszty.Tak naprawdę częściej reperowałem i za dużo droższe części niemieckie auta(Passata B5,Golfa III)niż te niedoceniane francuzy.

Nie gloryfikuję marki Renault,że robi bezawaryjne superbryki,bo tak nie jest,ale zdecydowanie i stanowczo stwierdzam,że na klarowny i profityczny podryw można się również skutecznie wybrać białą Meganką,tym bardziej , że to wychodzi taniej. :)

Mała korelacja spalania na trasie:

Skoda Octavia I z 2005 roku 1,9tdi(101 km)-ok.6,5 litra ON(super diesel w swojej klasie)

Renault Megane II z 2005 roku 1,5 dCi(105 km)-ok.4,5 litra ON.

jest różnica dla osoby kalkulujacej.A wiem co piszę bo Octavię miał mój ojciec i często jeździłem.

*(Będziesz Miał Wyyydaaatki)

Edytowane przez pharma1977

Jeżeli chodzi o spalanie, to mam odmienne doświadczenia.

Jeździłem trochę Octavią II 1,9 TDI 105 KM i na trasie bez problemu mieści się w 5 l ON.

Kolegi teść ma Passata B6 1,9 TDI 105KM, a teściowa B5 1,9 TDI 100KM, spalanie oscyluje w obu w granicach 5,5-6,5 na trasie.

W firmie mamy sporo VW z tymi silnikami, Caddy 1,9 TDI 105 KM na trasie pali 5-7l w zależności od obciążenia, T5 około 1-1,5l więcej.

Silniki są dość głośne, ale oszczędne.

Zastanawia mnie co trzeba zrobić, żeby mieć takie spalanie, bo Octavia I jest najlżejsza i najmniejsza z wyżej wymienionych aut.

Proponuję udać się do mechanika i sprawdzić co się dzieje z autem.

Edytowane przez Pawel

Kolego nie wiem dlaczego bronisz moim zdaniem niesłusznie niemieckich marek. Jeździłem omegą przez 1.5 roku i sprzedałem ze względu na koszty. Jakby się przyjrzeć tak naprawdę wydatkom nie tylko na paliwo to diesle są strasznie drogie. Kolega podał spalanie jakie miał. Co do octavii to na pewno jest cięższa od megane.

Po prostu jestem obiektywny.

Mam Megane z LPG, jest OK i na Diesla raczej nie zamienię.

Jeżeli chodzi o masę, to pisałem w porównaniu do aut, które ja wymieniłem.

Nie porównuj kosztów utrzymania Omegi, do Megane, bo to nie ma sensu.

Koszty utrzymania Omegi możesz porównać do Safrane, a są one podobne.

Panowie , jeszcze jest kwestia nogi . Faktycznie Ocavia I pod moją nogą mogła palić więcej . Przyczyna - orałem nią nie z tej ziemi - bardzo szybko . Poza tym jeździł jednak częściej ktoś inny , a więc silnik był nastawiony pod kątem innego człowieka i innego stylu jazdy . Ale ogólnie moim zdaniem te diesle 1,9 z koncernu Audi są świetne . Może i najlepsze w swojej klasie .

Popieram kolegę pharma1977 , przed scenikiem miałem audi a4 1,9TDI ( 90hp motor 1Z) i muszę przyznać że z silnika byłem baardzo zadowolony , trochę mocniejsze jednostki czyli 110 konne ( afn) były już na pompowtryskach ( choć nie wszystkie ) i były już bardziej awaryjne, czułe na jakość paliwa itp. Ojciec od paru lat jeździ passatem B4 1,9TDI 90hp i nic nie musi robić, tylko wymiany eksploatacyjne. W audi jedynym minusem jaki zauważyłem to przednie aluminiowe, wielowachaczowe zawieszenie, ale w renówkach mamy tylne belki skrętne Każdy samochód sie psuje, każdy będzie wciągał inne ilości paliwa , to wszystko zależy kto i jak użytkuje i dba o auto.

a ja planuję migrację w przeciwnym kierunku, z Renault na Niemca albo Japońca. 180-konny Merc spali mi z 15l gazu na setkę, ale radość z jazdy będzie o wiele wyższa niż kulanie się 90-konną Meganką. Może i części do Merca są droższe, ale auto zadbane nie będzie się tak często psuć jak nawet bardzo zadbane Renault.

Żebyś tylko się nie zdziwił :)

Kuzyn miał kilka Mercedesów, bo preferuje tę markę, a ostatnio rozgląda się za Jaguarem.

Prawda jest taka, że obecnie auta mają bardzo podobną trwałość, bez względu na markę.

Nie cytuj całego posta, jeśli odpowiadasz bezpośrednio pod nim.

Nie przepadam za mercami . Ale to tylko kwestie estetyczne . Nie wiem jak z mechaniką , itd . Natomiast co do trwałości aut to się zgadzam . Przykładowo Sharan , Galaxy , Alhambra , choć to 3 różne marki i różne ceny osiągają na rynku to były robione chyba nawet do 2000 roku w tej samej fabryce w Portugalii . Inaczej - Opla Movano produkowano w GB przez Renault , a Opel wykonywał w Niemczech analogicznego dostawczaka firmowanego jako Renault .

mało kto wie , że samsung produkuje na Rynek azjatycki auta na licencji Renault . Natomiast Renault jest właścicielem Infinity oraz Nissana .

A Citroen I Peugeot to już też chyba jedno konsorcjum .

Renault Master, Opel Movano i Nissan Interstar były i są robione we Francji w Batilly (fabryka Renault).

Renault Trafic, Opel Vivaro i Nissan Primastar są robione w hiszpańskiej fabryce Nissana i angielskiej fabryce GM.

Samsung Motors należy do koncernu Renault-Nissan :)

Konstrukcjami wspólnymi Samsunga i Renault są Fluence, Koleos i Latitude.

Citroen i Peugeot to koncern PSA już od ponad 30 lat.

Edytowane przez Pawel

• 3 tygodnie później...