Polska83 Opublikowano 9 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2011 Witam mam meganke z 2001 r 1,6 16V jakies 3 lata temu zerwał sie pasek robota silnika kosztowała 3 tys zł :(w ta zime przy mrozie -20 odpalilem ją chodzila normalnie przez minute nagle jak by przestala pracowac na jakis zawor a jeszcze po chwili zaczela chrobotac po czym zgasla zablokowalo chyba rozrusznik bo juz nie chce zakrecic :) ponoc poszedł napinacz paska rozrzadu chcialem sie doradzic czy mozna sie ludzic ze nie pokrzywilo niczego czy raczej na 100 % pokrzywilo czy mozna to sprawdzic ? bo nikt tego nie zrobił a odrazu mowi zeby kupywac nowy silnik ( w sumie tez tak mysle ze poszlo wszystko ale pytam bo niestety na dzien dzisiejszy nie stac mnie na taki wydatek :)... a na tym silniku nie zrobilem nawet 40 tys :) pozdrawiam dzieki z gory za odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 9 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2011 Pech, jednym słowem. :) Ktoś kto Ci robił poprzednio silnik musiał wsadzić jakiś marny rozrząd skoro wytrzymał tylko 40kkm. Niestety te silnik są kolizyjne i nie ma 100% pewności, że nie pogięło zaworów. Ja miałem 4 zgięte :). Ponowne niestety, ale bez rozebrania głowicy nic się nie dowiesz. Kupując inny silnik nie masz 100% pewności, że za chwilę nie będzie ponowny klops z rozrządem lub czymś innym; tłokami, panewkami czy pompą oleju. Zakup silnika, jego podmian i wymiana rozrządu pewnie będzie kosztować podobnie. Ja zamknąłem się kwotą bodaj 2100zł parę lat temu, serwis wtedy wołał ok 3500 zł. W zasadzie decyzję należało by podjąć po zrzuceniu głowicy i zobaczeniu co dokładnie się stało. Skoro piszesz, że rozrusznik nie kręci może to oznaczać, że zablokowało tłok/i. Co za tym idzie nie wiadomo w jakim stanie są tłoki, a to już może być poważniejsza sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawisza1980 Opublikowano 10 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 P_r_z_e_m_o W zasadzie decyzję należało by podjąć po zrzuceniu głowicy i zobaczeniu co dokładnie się stało. Tak jak pisze kolega. Trzeba zdjąć głowicę i dopiero wtedy podjąć decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polska83 Opublikowano 10 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 ok dzieki wielkie tak tez zrobie napisze jak juz bede cos wiedzial pozdrawiam wszystkich forumowiczow :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi