BartoszzG Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Witam. Trzy dni temu pojawił się problem z odpaleniem Megane 1.4 16v na rozgrzanym silniku. Po wizycie u mechanika i przeczytaniu z 15 tematów na forum mogę mieć pewność, że objawy jakimi charakteryzuję się obecnie moja megi są typowe dla brudnego/niesprawnego czujnika położenia wału. I tu pojawia się moja prośba: Czy jest ktoś w stanie napisać krótki manual jak się dostać do w/w czujnika oraz czym najlepiej go wyczyścić? Naprawdę starałem się znaleźć to na forum, ale jakoś nie mogę. Bardzo liczę na Waszą pomoc, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Czujnik znajduje się na składaniu silnika ze skrzynią biegów, zamontowany jest na samej górze. Wyjmij rurę dolotu powietrza i tłumik szumów. Pod spodem, na prawo od termostatu, masz dwie śrubki na klucz 10, wyjmujesz wtyczkę z czujnika odkręcasz śrubki i masz. Omomierzem mierzysz rezystancje powinna wynosić ok. 240Ω. Bierzesz szmatkę wycierasz czujnik, kocówkę możesz przeczyścić jakąś miękką szczoteczką. Dla pewności na szmatkę, czystą psikasz WD i jeszcze raz wycierasz czujnik. Składasz wszystko do kupy w odwrotnej kolejności. Opis czujników 1,4 i 1,6 / 16 V 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartoszzG Opublikowano 13 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 zdemontowałem pudło od powietrza, odkręciłem czujnik, wyczyściłem szczoteczką, później szczoteczką z WD, później szmatką, złożyłem wszystko do kupy. auto odpaliło, więc popsuć nie popsułem. po południu pojadę w trasę. zobaczymy czy problem ustąpił. mam nadzieje, że nie za wcześnie, ale dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Zapomniałem, wtyczkę też trzeba było wyczyścić, podoginać wtyki i dla pewności spryskać płynem kontaktowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartoszzG Opublikowano 13 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 jak mi nie będzie jeździł po tej operacji, to może się spotkamy, bo mam nie daleko do ośw? przy okazji jakie piwo postawię za pomoc :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Ne ma sprawy. :) Nawet mam taki, nówka nieśmigana :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartoszzG Opublikowano 13 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 (edytowane) niestety po wyczyszczeniu czujnika problem nie ustąpił, styków nie czyściłem i nie doginałem bo przeczytałem o tym dopiero po poskładaniu wszystkiego w całość. może trzeba podpiąć komputer i skasować błąd? bo na komputerze wczoraj po skasowaniu i przejechaniu kilkudziesięciu km znowu się pojawił. czujnik wymieniony na nowy. niby wszystko śmiga. Edytowane 19 Maja 2011 przez BartoszzG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popers Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 czujnik wymieniony na nowy. niby wszystko śmiga. I jak operacja się udała? Pacjentka żyje? Daj znać kolego czy wymiana czujnika pomogła. Moja Renia też choruje gaśnie cholerka podczas jazdy i po czasie dopiero zagada irytujące szczególnie w korku Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysy77 Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 (edytowane) Mam pytanko. Czy do wymiany czujnika położenia wału trzeba odpiąć akumulator? Jeśli tak to czy nie rozkoduje mi się IMO? Pozdrawiam. I po robocie wyczyściłem czujnik nie odpinając aku. Czujnik był dość mocno "zaopiłkowany". Po wyczyszczeniu (na razie i oby jak najdłużej) nie mam problemów z odpaleniem ciepłego silnika. Edytowane 25 Września 2013 przez Lysy77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi