martini0030 Opublikowano 15 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2011 Witam:) Pytanie do Wszystkich użytkowników forum. Może ktoś z Was miał podobny problem. W mojej meganie podczas bardzo wolnej jazdy a zwłaszcza przy np. przejeżdzaniu przez rondo lub wolne pokonywanie zakrętów pojawia się takie uczucie jakby jedno z kół miało banie lub było odkręcone.Samochód jest niestabilny.W ostatnim czasie wymieniłem tuleje wahacza przedniego prawego oraz mocowania amorków z przodu.Przy czym facet który mi wymieniał tuleje nie dokręcił wahacza i jezdziłem 3 dni z odkręconym wahaczem. Może to miało pośredni wpływ na powstanie problemu? Opony mam nowe zawieszenie sprawdzałem na SKP i nic nie znaleźli. Moja meganka zachowuje sie conajmniej dziwnie. Uczucie bani na którymś z kół. Skończyły mi sie pomysły co jeszcze sprawdzić. Bede wdzieczny za jakieś sugestie :)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
urbanek666 Opublikowano 15 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2011 Witam Podepnę się pod temat. Podobne objawy występują w moim scenicu II z 2006 r. Mam uczucie, że ucieka mi tył w zakrętach typu rondo. Zawieszenie bez luzów. Co może być przyczyna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scar Opublikowano 15 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2011 zawieszenie jest miękkie i tak ma. Co się wnerwiałem i szukałem, a to ciśnienie opon, opony, sprężyny... Wolniej przez rondo jechać :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martini0030 Opublikowano 16 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 uparłem się żeby to naprawić bo do niedawna moja meganka jezdziła jak po sznurku a teraz muszę zonglować kierownicą jak w cyrku ale nie wiem czy mi nerwy na to pozwolą:) dzisiaj wybrałem się jeszcze na sprawdzenie zbieżności. Okazało się , ze jest ok. Zaczynam podejrzewać opony choć nowe może mają jakąś wadę? Jutro kolejny dzień walki:) poinformuje o efektach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
art110377 Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 Na wstępie spróbuj pozamieniać koła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martini0030 Opublikowano 20 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 sprawdziłem dzisiaj jeszcze raz zbiezność i zawieszenie i wszystko jest ok.Wpadłem na pomysł żeby dopompować koła z 2,1 na 2,4 i muszę powiedzieć, że samochód zupełnie inaczej się prowadzi.Pytanie czy tak mogę jeździć? Jest poprawa ale nadal przy małych prędkościach i przy pokonywaniu zakretów mam uczucie centry na kołach i tego jak by auto chciało opuścić drogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
potentila Opublikowano 20 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 (edytowane) mogą to być faktycznie opony, podjedź gdzieś, gdzie wiesz, że spece od gum potrafią ocenić oponę- wykluczam kwestę wyważenia, ale zawsze warto sprawdzić :) może wpadłeś w dziurę ostatnio? Oczywiście usterka potwierdza się Tobie, jak skręcasz w prawo i lewo- ja mam obecnie podobny problem, coś przy zawracaniu i wolnej jeździe stuka- poduszki chyba, ale co ja się najeździłem :) Ogólnie do zbieżności kół, to ostatnio słyszałem i chyba mam nawet tak u siebie, że koła powinny być 1mm rozbieżne ( + - 1 mm )- może to przyczyna? Edytowane 20 Maja 2011 przez potentila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martini0030 Opublikowano 20 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 cytowanie co do zbiezności to nie mam wydruku wiec nie wiem jak wygląda ale znajomy który mi sprawdzał zbiezność twierdzi ze jest ok. Własciwie to była sprawdzana w 2 niezależnych miejscach. Opony mam nowe ale mam podejrzenia, że chyba są kiepskiej jakości. DĘBICA PRESTO. Odnosze wrażenie jest to totalna porażka ponieważ są bardzo miękkie nawet jak podjezdzam pod krawężnik to opona tak mocno się ugina, że można łatwo rozwalić felge. Kolejny etap. W poniedziałek zmiana opon na stare dla potwierdzenia tego stanu rzeczy. Regulamin pkt. 5.6, 5.13 P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Big_Mac_ Opublikowano 20 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 żeby dopompować koła z 2,1 na 2,4 i muszę powiedzieć, że samochód zupełnie inaczej się prowadzi.Pytanie czy tak mogę jeździć? W instrukcjach często jest napisane, że normalne ciśnienie jest jakieś, a przy obciążeniu (bagaże, pasażerowie) można podnieść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piochux Opublikowano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 Jeśli mówisz kolego że auto jest niestabilne to mi pierwsze na myśl przyszły końcówki drążka kierowniczego. Moge się mylić bo mechanikiem nie jestem, ale u mnie po ich wymianie samochodem jeździ się odczuwalnie lepiej. PS. Na rondach, szczególnie naszych małych miasteczkowych to trzeba uważać bo sam ostatnio wjechałem nieco za szybko i taki mały drifcik poszedł :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi