Arzago Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 (edytowane) Koledzy przeszukałem forum i nie znalazłem takiego tematu. Chciałbym się dowiedzieć,bo siadła mi lambda. Czy obojętne to jest jakiej marki ja kupie, czy preferujecie jaka konkretna ( megane II - 2005 - 16. 16V - przed liftem )? Mechanik powiedział tylko, że sonda do wymiany, czyli pewno chodzi o ta bliżej silnika ( za katalizatorem prawda ) Może to pomoże - objawy jakie towarzysza Megi to po odpaleniu jakby brak mocy - opóźnione działania pedału przyspieszacza i wyższe spalanie. Interesuje mnie np taka: http://allegro.pl/sh...2+wys%C5%82any. Regulamin pkt. 5.5 -Prezes Edytowane 17 Maja 2011 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 (edytowane) Jak nie chcesz się bawić w wymiany co od 2 tygodni do 4 miesięcy to kup oryginalną w serwisie. Ja eksperymentowałem z sondami Boscha i padały w takim przedziale czasu. I cały czas to samo grzałki. Wymieniłem w końcu na oryginalną w serwisie i mam już rok spokoju. Cena trochę mordująca bo około 600zł. Edytowane 17 Maja 2011 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arzago Opublikowano 17 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 Oj to mnie zmartwiłeś bo do wymiany jeszcze łożyska Mcpersona, cewki zapłonowe, akumulatory, czujnik parkowania do naprawy bo mi cały czas pika lewy, świece itd :) Oj masakra;) A Aston orientujesz się, czy to właśnie ta sonda bliżej silnika? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 W megankach są 2 sondy jedna przed katalizatorem a druga z katalizatorem. U mnie uszkodzona była sonda za katem bo wtyczka dostałą bryła lodu i potem była jazda. Po podłączeniu pod kompa i sprawdzeniu wyszło że jest zwarcie "+" do masy. Wymieniłem sondę pierwszą sam na Boscha, padłą po 2 tygodniach (znowu grzałka). Potem wymiana w ASO na Boscha i ta padłą po 4 miesiącach (mechanik podczas wymiany uprzedzał że meganki za bardzo nie lubią zamienników). To samo co poprzednie. Wymiana na oryginalną dopiero załatwiła sprawę. Na twoim miejscu osobiście jeszcze sprawdziłbym wtyczki przy sondach oraz czujnik położenia wałka rozrządu (też powoduje zapalenie się kontrolki silnika). Na clipie w serwisie od razu wiedzieli która poleciała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arzago Opublikowano 18 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 (edytowane) Aston, mi się nie świeci żadna kontrolka. Mechanik przy zakładaniu LPG stwierdził, ze nie działa lambda. A czy sonda, też od megane II, ale silnika 1.4 będzie pasować do 1.6? Edytowane 18 Maja 2011 przez Arzago Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grom Opublikowano 29 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2011 (edytowane) witam, mam pytanie gdzie można kupić poza ASO sondę lambda tą przy katalizatorze( jest chyba jedna ) i ile może mnie kosztować ta wymiana> Ps. Jeżeli temat założyłem w złym miejscu proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu Edytowane 29 Października 2011 przez grom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolandzikl Opublikowano 30 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 Powinieneś wymienić sądę każdym szanującym się warsztacie. Koszt zależy od tego czy zamówisz sądę dedykowaną(ok.450 zł) czy uniwersalną(ok.300 zł).w Koszt robociżny to ok.50-100 zł. (zależy czy będą musieli spinać kostkę od sondy uniwersalnej, czy też nie od sądy dedykowanej) i powinien zawierać wymianę, wpięcie pod kompa i ewentualne wykasowanie błędu. :) Zadanie domowe: napisać 100x SONDA Lewy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grom Opublikowano 30 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 a dedykowana będzie lepsza?? czy kupić uniwersalną ? Nie naprawie tego sam? Pracę domową odrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 30 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 Powiem po swoim doświadczeniu z sondami, że nie opłaca się kupować zamienników nawet Boscha. Miałem kupione 2 zamienniki jeden sam wymieniałem Boscha i po miesiącu padła grzałka. Potem wymieniałem ją w ASO i padła po 4 miesiącach. To samo co poprzednio czyli przebicie na obwodzie grzałki do masy. I dopiero założenie oryginalnej w ASO rozwiązało mój problem. W rozmowie z mechanikami jak wkładali zamiennik Boscha to od razu mówili, że za długo nie pochodzi. I mieli rację. To tyle co miałem do przekazania w sprawie sond. Wybór należy do Ciebie. Koszt jaki poniosłem na wymianie sondy za katalizatorem w ASO to 650zł wraz sondą, z robocizną i sprawdzeniem auta Clipem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grom Opublikowano 30 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 no ale jak nawet oryginalnie wsadzany jest BOSH lub DELPHI więc kupienie sondy którejś z wymienionych firm powinno rozwiązać problem. I powinno chodzić. Mylę się?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolandzikl Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Zdecydowanie dedykowaną sondę kup. ;) Lewy - ;) Wykonane zadanie. :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grom Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 (edytowane) ale tą dedykowaną mogę również kupić w intercarsie i będzie to samo co nie> mam nadzieje no i jak wiecie powiedzcie która jest dedykowana do megany delphi czy bosh?? Edytowane 31 Października 2011 przez grom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolandzikl Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Nie ważne z jakiej firmy. Dedykowana ma już gotową wtyczkę, a w uniwersalnej musisz odzyskać starą wtyczkę i ją spinać. Powodzenia. :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grom Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 ok. dzięki za odpowiedź. Czyli kupuje z gotową już wtyczką. Mam jeszcze pytanie dotyczące błędu. Czy błąd sam się usunie po pewnym okresie od wymiany czy trzeba na komputer jechać??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolandzikl Opublikowano 1 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 Niestety musisz podjechać na kompa i go wyczyścić. Powodzenia. :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi