horacy Opublikowano 18 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 witam , jak w temacie od pewnego czasu słychać głośniejszy dźwięk silnika (rytmiczne klekotanie na wolniejszych obrotach, na wyższych już nie jest słyszalny)dochodzący bardziej z lewej strony od rozrządu. Wysyłam dźwięk w załączniku , może ktoś miał podobny i pomoże w diagnozie. silnik 1,9dci 88kw Nagranie008.zip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arni88 Opublikowano 19 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Wygląda mi to na koło pasowe na wale, jest z dwóch części połączonych gumą, która się wyrabia i tak klekocze.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
horacy Opublikowano 20 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 (edytowane) - byłem dzisiaj u mechanika i po badaniu organoleptycznym potwierdził słowa arni88, do wymiany jest koło pasowe na wale . Powiedział że może załatwić mi zamiennik dobrej firmy za 350zł. Pytanie do was czy brać zamiennik(ktoś pisał na forum ,że zamienniki są do kitu), czy szukać jakiejś oryginalnej używki w rozsądnej cenie? Jeszcze jedno pytanie,za wymianę chciałbym sie sam wziąść ale jak mam odkręcić koło(tzn. jak zablokować by nie obracał się wał przy odkręcaniu koła) Edytowane 20 Maja 2011 przez horacy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcindj Opublikowano 20 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 Jeszcze jedno pytanie,za wymianę chciałbym sie sam wziąść ale jak mam odkręcić koło(tzn. jak zablokować by nie obracał się wał przy odkręcaniu koła) Piątka i ręczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arni88 Opublikowano 20 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 (edytowane) Drogo jak cholera.. 350, ja za oryginał corteco płaciłem 220zł w serwisie 1000 :) tu kupowałem zadzwoń. http://frauto.pl/index.php ogłaszają się też na allegro. http://allegro.pl/sklep/6468225_frauto?shop_id=6468225 A co do odkręcenia to ,tak jak wyżej bieg i hamulec ale lepiej nożny... Edytowane 20 Maja 2011 przez arni88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
horacy Opublikowano 20 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 Nie znalazłem na tych stronach co podałeś , ale pogrzebałem dalej i znalazłem na tej: http://www.czescidoaut.pl/sklep/COC-80001093-KOLO-PASOWE-RENAULT-MEGANE-1.9-DCI-,5~COC+80001093.htm myślę że za niższą cenę już nic nie znajdę.Dzięki za podpowiedź,jeszcze napisz mi arni88 jak długo jeździsz z tym kołem firmy corteco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arni88 Opublikowano 21 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2011 horacy 30 tys km około i nic się nie dzieje, w serwisie montują tej samej firmy.. jak mi koleś przyniusł to samo koło w ich pudełku i powiedział 1000zł to mi szczena opadła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
horacy Opublikowano 24 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2011 Koło pasowe zmienione i mam nadzieję że nowe trochę pochula , diagnoza w 100% trafna :) ,odgłos silnika stał się znowu przyjemny dla ucha :) Stare koło po zdemontowaniu po prostu było w dwóch częściach.Cała przyjemność to koszt 265zł.(koło CORTECO 215 + 50 robocizna). arni88 :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netz Opublikowano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 Mam pytanie: Czy na "badaniu" u mechanika było widać gołym okiem, że pasek "lata" na boki? U mnie jest ten sam objaw co u Ciebie i mechanik twierdzi, że to nie koło, ponieważ powinien pasek latać na boki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
horacy Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 (edytowane) Mechanik odkrecił prawe koło, potem zdjął nadkole i próbował poruszać kołem pasowym na boki- później kazał mi włączyć silnik i wsłuchał się w dzwięk przy samym kole pasowym.Pasek chodził równiutko i nie było żadnych oznak oprócz głośnej pracy , a pomimo to gdy później zdemontował koło to ono poprostu się rozlazło.Myślę że Twoim przypadku może być podobnie. Dodano: 21 sie 2011 - 21:12 mineły nie całe trzy miesiące i szlak trafił nowe koło CORTECO. Oddałem je do sklepu na reklamację .W sklepie powiedzieli ,że więcej jest takich co reklamują te koła bo ponoć jakaś partia została wypuszczona na rynek wadliwa. Zwrot gotówki i szukam drugiego koła(może używka oryginalna)tym razem na pewno nie CORTECO. Edytowane 21 Sierpnia 2011 przez horacy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ghost2255 Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Podepnę się do tematu. Podczas wymiany rozrządu ściągałem to koło i ono po odkręceniu rozeszło się na 2 części. Wewnętrzna-masywna i zewnętrzna lekka z bieżnią dla paska wieloklinowego. Czy tak ma być? Żadnych niepokojących objawów nie mam, silnik pracuje cicho i miarowo, żadnych dodatkowych odgłosów, urządzenia napędzane paskiem działają prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czych Opublikowano 17 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 Witam Nie rozumiem tych udogodnień w tym silniku dlaczego nie można założyć jednolitego koła jak robiono to do tej pory , tak samo w alternatorze. Myślę że tokarz zrobiłby to bez kłopotu , jak myślicie? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lecza Opublikowano 25 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2011 Mnie też poleciało to koło. Proponują mi corteco za 230 zł albo sasic za 350 zł Co wybrać doradżcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomas249 Opublikowano 28 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 Witam panowie dopadła mnie podobna dolegliwość powiedzcie mi czy podczas jazdy też słychać głośniejszą pracę w pewnym zakresie oprotów np 1800-2500 potem już nie bo silnik zagłusza?? Drugie pytanie czy zdjecia paska osprzetu da coś do diagnozy ?? np koło nie bedzie mieć obciązenia i klekot zniknie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi