witman Opublikowano 26 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2011 (edytowane) Podłączyłem się ostatnio do ECU mojego SII i znalazłem nieaktywną funkcję LPG, oczywiście natychmiast ją aktywowałem lecz pojawił mi się błąd. Na wyświetlaczu oprócz błędu pojawiły się dodatkowe informacje związane z LPG (spalanie średnie, chwilowe itp) Z tego co widać ECU w moim SII nie wie, że auto jeździ na LPG. Jak podłączyć istniejącą instalację BRC SQ24 ? Może trzeba ją podpiąć na złącza OBDII ? Wyczytałem też, że gdy główne ECU wie o LPG lub CNG to inaczej ustawia zapłon znacznie go przyspieszając z racji, że LPG ma ponad 100okt. Ponadto pracy silnika na LPG jest nico inny odczyt sondy lambda w efekcie auto jest dynamiczniejsze i oszczędniejsze. Po co zakładać wariator jeśli można to uzyskać z oryginalnego sterownika. Dawno temu miałem okazję podróżować Scenikiem I 1,8 16V z fabryczną instalką LPG, właściciel był bardzo zadowolony z auta a w szczególności z rewelacyjnego spalania. Czy ktoś z forumowiczy ma SII lub MII z fabryczną instalacją lub inną, która identyfikowana jest przez główny sterownik ? Wszelkie inne info w tym temacie mile widziane. Edytowane 26 Maja 2011 przez witman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocuper Opublikowano 26 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2011 Podłączenie tylko po CAN i obsługuje tylko instalacje AG (TeleflexGFI), lecz dedykowaną dla Renault. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_07 Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Baaardzo stary kotlet odgrzeję w tym temacie. Macie jakieś schematy do tego? Gdzie się wpinamy, jaką puszkę trzeba mieć, bo sama instalacja to zakładam nie wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi