danio100 Opublikowano 26 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2011 Witam! Mam taki problem, diagnosta stwierdził błąd- ...brak zęba- że to niby jest jakiś czujnik położenia wału czy wałka. Objawy takie, przy przyspieszaniu na paliwie jeszcze na niskich obrotach silnik dość mocno faluje- nie równo ciągnie- przy szybszej jeździe jest już ok., na gazie często- szczególnie na skrzyżowaniach, też niskie obroty- przerywa i nie potrafi wejść na obroty, muszę wtedy znów trochę przejechać na paliwie i przełączyć na gaz później. Dzieje się to dość często- kilka razy podczas jazdy, szczególnie w warunkach miejskich, na trasie przy jednostajnej jeździe rzadziej. Ktoś może mi to wyjaśnić konkretnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orfeusz77 Opublikowano 26 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2011 Jeśli wyszło na kompie, że jest taka przyczyna to trzebaby wymienić - nie jest to droga rzecz. Jeśli po tym będzie dalej to samo, to będzie szukanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOSA78 Opublikowano 26 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2011 jakiś czujnik położenia wału znajduje się na łączeniu silnika i skrzyni biegów, proponuję wyjąć i wyczyścić, dokładniejszy opis znajdziesz na forum :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danio100 Opublikowano 30 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2011 wyjąłem i trochę przeczyściłem, ale część nie była jakoś specjalnie zaolejona; była czysta i sucha. nic to niestety nie zmieniło. zastanawiam się czy oddać samochód do specjalisty czy po prostu wymienić i potem jechać skasować ten błąd na kompie; do tego jakiej firmy kupić ten czujnik, bo ceny zaczynają się od 30zł... teraz jest oryginalnie siemens. aha przy okazji wyskoczył mi taki błąd, że same zamykają mi się zamki w aucie. zapalam auto jadę i zamki klap, znów otworze a one znów klap:) może to przypadek a może to z tym związane, czy to jest też błąd do skasowania czy coś się pomaściło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOSA78 Opublikowano 30 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2011 co do zamków, to masz włączoną funkcję anty napad - po przekroczeniu określonej prędkości chyba 8 km/h zamki się automatycznie ryglują.Włącza i wyłącza się to przyciskiem od centralnego na desce rozdzielczej, nacisnąć i przytrzymać aż usłyszysz piknięcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 30 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2011 Przy okazji jak już to miałeś w ręku trzeba było sprawdzić rezystancje czujnika, powinna wynosić około 240 Ohm. po prostu wymienić i potem jechać skasować ten błąd na kompie Nie trzeba, sam się skasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danio100 Opublikowano 3 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 zobaczę jak z tymi zamkami. a co do czujnika to właśnie po to go wyciągnąłem żeby zmierzyć, ale kolega w pracy właśnie w tym dniu nie wziął swojego ekwipunku elektronika:( ale powiedział, że pomiar może wyjść dobry, a w pracy czujnik może dopiero fiksować. wymontuje jeszcze raz i zobacze. czujnik położenia wału ma 239 Ohm- czyli ok. ale słyszałem że on odpowiada za samo szczytywanie położenia wału przy odpalaniu, i że jest jeszcze jeden czujnik gdzieś w głowicy? czy ktoś coś wie na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyklop51 Opublikowano 11 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 Witam, Kolego mam ten sam problem co ty brakuje jednego zęba od tego się właściwie zaczęło. Potem wyskoczył błąd sondy przed katalizatorem tzn. uszkodzona grzałka. Wymieniona na nową i to samo. Później padła cewka. I zaczął mieć lekki skok obrotów. Na clipie wyskakują błędy na cewkach, sondzie, przepustnicy, pochłaniaczu oparów spalin w różniej konfiguracji. Samochód normalnie zapala za pierwszym razem ale przy dodawaniu gazu zaczyna szarpać bez względu czy lpg czy beznyna i zapalają się kontrolki stop i z czerwonym silniczkiem stop . Wszystkie przewody sprawdzone nie przetarte, zwarcie nigdzie się nie robi bo nie lecą bezpieczniki , samochód jak stał tydzień bez odpalania to akumulator się nie rozładował. Jakby przewód miał gdzieś przebicie to po tygodniu akumulator by padł. Jest tylko jedyne rozwiązanie wymiana ecu . Ja też założyłem nowy czujnik położenia wału i to było samo. U mnie wszystkie objawy występowały stopniowo. Tylko wymiana komputera może pomódź nic więcej i obawiam się ze u ciebie też tak może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danio100 Opublikowano 22 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Dowiedziałem się wstępnie od mechanika, że to jest normalny problem w silnikach 16V z kołem zmiennej fazy rozrządu- kiedy lekko zluzuje się pasek rozrządu, np. po wymianie lub po jakimś czasie. 4 lipca oddaje do naprawy, zobaczymy. Dowiedziałem się wstępnie od mechanika, że to jest normalny problem w silnikach 16V z kołem zmiennej fazy rozrządu- kiedy lekko zluzuje się pasek rozrządu, np. po wymianie lub po jakimś czasie. 4 lipca oddaje do naprawy, zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Skąd u Ciebie koło zmiennych faz rozrządu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 czujnik położenia wału ma 239 Ohm- czyli ok. ale słyszałem że on odpowiada za samo szczytywanie położenia wału przy odpalaniu, i że jest jeszcze jeden czujnik gdzieś w głowicy? czy ktoś coś wie na ten temat? Nie tylko, w trakcie jazdy też steruje momentem "odpalenia" świec. W silnikach z Twojego rocznika nie ma czujnika górnego położenia. Jeżeli by był to szukaj czujnika pomiędzy korkiem wlewu oleju nad 1 cylindrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi