Dar Opublikowano 29 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 Witam, po wymianie uszkodzonej turbiny pojawił się dołek (w właściwie "kanion") w pracy turbiny. Generalnie poprzednia też nie pracowała rewelacyjnie (mam porównanie bo w Rodzinie jest w sumie 3 szt SCENIC-a z tym samym silnikiem ;-D), ale przynajmniej działała. Miałem podejrzenie, nie do końca prawidłowo zachowywał się układ podciśnienia - ze zbiornika podciśnienia, przy wyłączeniu silnika, wydobywają się dziwne "popierdywania" ;-). W załączniku do obejrzenia jest kilka parametrów jakie udało się pomierzyć w SCENICU oraz porównanie z innym Scenice-m, który pracuje OK. Pomiary były robione na podobnym odcinku drogi , kierowca również miał równie 'ciężką ' nogę w obydwóch przypadkach. ;-D Turbina załącza się z 2-3 sek. opóźnieniem i samochód generalnie jest "mułem". Jeżeli ktoś ma doświadczenia z tego typu przypadkami to proszę o pomoc. W omówionym poprzednio przypadku jest jeszcze jeden problem - zawór ERG. Mam wrażenie, że się przywiesza co jakiś czas. Został wymieniony na inny używany ale efekt był mizerny - okazało się, że używka jest jeszcze gorsza ... ;-P. 110527122335.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArturK Opublikowano 6 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 CYTOWANIE Witam, co za program udostepnia w tak czytelny sposób dane podczas obciążenia ? Z wykresu widać że turbo słabo pompuje, nie trzyma cisnienia. Albo egr pcha spaliny w dolot, przez co turbo nie jest w stanie utrzymac zadanych wartości, albo masz gdzies dziure przez co turbo pompuje w kosmos. Pomin elektrozawór ktory steruje turbo, laczac 2 przewody podcisnieniowe bezposrednio ze sobą ( wtyczka w elektrozawor ma byc wpieta). Nie krec silnika ponad 3k obr/min poniewaz zadaniem elektrozaworu jest m. in. upuszczenie cisnienia gdy jest zbyt duze. pozdrawiam. Regulamin pkt. 5.6, 5.13 -Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsonx Opublikowano 6 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 Jaką turbinę posiadasz ? Czy po awarii zostały wyczyszczone doloty i sprawdzony katalizator? Co do podcisnienia to steruje on WG na turbinie i jak pamiętam w tej konstrukcji WG zmienia położenie przy wyłączonym silniku jak i przy zapalaniu (jeszcze tam dochodzi temperatura) po to żeby łopatki kierujące spaliny lub klapa przekierowująca się nie zapiekła. Poniżej jak się sprawdza WG przy turbinie ze stałą geometrią Co do zmiennej gdzieś miałem ale nie mogę żnależć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar Opublikowano 8 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2011 Witam, co za program udostepnia w tak czytelny sposób dane podczas obciążenia ? Dane zostały zarejestrowane przy pomocy podpiętego do samochodu modułu Clip. Co do zaworu ERG to został on wymieniony na nowy, ale efekt jest nawet jakby gorszy. Samochód jest dramatycznie słaby. Z tym przywieszającym się zaworem silnik jest mocniejszy. Hmmm dziwy .. ;-) Czy po awarii zostały wyczyszczone doloty i sprawdzony katalizator? Po awarii katalizator zawalony był olejem. Mało tego w całym wydechu był olej. Po przejechaniu około 5-10 km z "białym ogonem" olej wypalił się z katalizatora i kolor spalin wrócił do normy. Jeszcze jedno spostrzeżenie: Turbina, która uległa uszkodzeniu była używana, ale była w naprawdę dobrym stanie, sprawdzona, bez luzów. Po uszkodzeniu w momencie oględzin miała zapieczoną zmienną geometrię. Wyglądało to tak jakby przez dłuższy czas była zapieczona ... Mam nadzieję, że nowa turbinę nie spotka podobny los ... Regulamin pkt. 5.9 -Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi