Megidti Opublikowano 31 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 Witam, Mam problem z megane 1.9 dti (pompa lucas), a mianowicie: -auto kopci na czarno w całym zakresie obrotów, na ciepłym i zimnym silniku -silnik nie reaguje na odpięcie czujnika położenia wału -nie reaguje na odpięcie wtrysku sterującego W aucie przestawiałem kąt wtrysku - przestał głośno klekotać, ale za to ciężko odpala. Wymieniony czujnik położenia wału (nawet 2 razy), podmieniony wtrysk sterujący. Proszę o sugestię co może być przyczyną takiego zachowania silnika. Czy renault ma jakiś tryb awaryjny? Niestety wszystko kiruje mnie ku stwierdzeniu że uszkodzona jest pompa wtrsykowa ;( pzdr. Zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 31 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 A czytałeś o zaworze EGR :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 31 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 Mam problem z megane 1.9 dti (pompa lucas), a mianowicie Pompa Lucasa występuje w zwykłym 1,9 dT, w 1,9 dTi jest pompa Boscha. Jeżeli masz 1,9 dT zainteresuj się urządzeniem o nazwie booster i sprawdź, czy masz szczelny dolot. Jeżeli masz 1,9 dTi to na początek zdiagnozuj go za pomocą CLIPa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megidti Opublikowano 1 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 Chyba źle opisałem swój problem. Głównie chodzi mi o to że silnik nie reaguje na odpięcie wtrysku sterującego - sprawdzałem w innym takim samym i reakcja była (po podpięciu silnik się uspokajał). Do tego wypięcie czujnika położenia wału też nic nie zmienia - pompa przez to nie steruje sama kątem wtrysku? Jest to możliwe? Do tego dochodzi ciężkie odpalanie - gaz w podłogę i kręcić trzeba około poł minuty.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 Jedź z nim na kompa :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsonx Opublikowano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 po co na kompa to jest prymitywny silnik Za pomiar kąta wtrysku odpowiada czujnik położenia wału i wtrysk sterujący zaś za regulacje tego kąta elektrozawór na pompie którego zabija polskie paliwo(zawór ten jest rozbieralny i naprawialny jakby komuś wpadł do głowy wydatek 300zł). CO do kopcenia na czarno to za mało powietrza za dużo paliwa:leją wtryski przewody dolotowe są nieszczelne,egr otwarty i daje spalniny do kolktora. Silnik po odpieciu czujników nadal będzie chodził bo pompa jest starego typu z dodatkiem do korekcji kąta wtrysku. Po podpięciu pod komputer wykaże ci błędy tych czujników co odpiąłeś, dlatego najlepiej pomierz je miernikiem . Czy kąt wtrysku ustawiłeś na wartość co wybita jet na plastiku na dźwigni gazu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megidti Opublikowano 3 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 pawelsonx bardzo dziękuję Ci za obszerną odpowiedź. Jutro wszystko sprawdzę i dam znać co i jak. Dzisiaj kupiłem taką 2 megankę na części, ponieważ podejrzewam że uszkodzona jest pompa wtryskowa. Swoją drogą jakby ktoś coś potrzebował to zapraszam;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi