PC800 Opublikowano 3 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 Renault Scenic II phI 1,9 dCi. Po włączeniu klimatyzacji (climatronic) pojawia się sygnał dźwiękowy, kontrolka STOP i symbol akumulatora oraz komunikat "carira batter anomalia" czyli "niepoprawne działanie ładowania akumulatora". Po wyłączeniu klimy prawie wszystko wraca do normy. Dodatkowo w okolicach alternatora / rozrządu pojawia się popiskiwanie lub niekiedy intensywny pisk, coś jak zacierająca się rolka (sam nie wiem jak to nazwać). Wcześniej napisałem "prawie wszystko..." oprócz właśnie tego popiskiwania. Pytanie: co się dzieje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 3 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 Wymień pasek akcesorii i rolkę na alternatorze. Dobrze było by sprawdzić też sam alternator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC800 Opublikowano 7 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2011 Sprawa już zakończona pomyślnie. Okazało się, że koło dwumasowe napędu osprzętu uległo rozwarstwieniu i pod obciążeniem ślizgało się i zwalniało pracę całego układu przeniesienia napędu na akcesoria (alternator i sprężarkę klimatyzacji). Pojawiał się wówczas deficyt energetyczny, co objawiało się m.in. zapaleniem kontrolki akumulatora oraz STOP. Ponieważ 3000km wcześniej koło to było wraz z paskiem wymieniane, naprawa została wykonana w ramach gwarancji (koszt 0zł). Nadmienie tylko, że koło było firmy Hutchinson. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ependorf Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2013 (edytowane) mam taki sam problem, co to jest kolo dwumasowe napedu osprzetu ??? Regulamin pkt. 5.6 -Prezes Edytowane 6 Sierpnia 2013 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2013 :) inaczej koło pasowe na wale korbowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi