Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Hands Free - problem z zamknięciem drzwi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Z moim problemem borykam sie już od jakiś dwóch miesięcy. Problem jest tego typu że w mojej Megane (3 drzwiowa wersja) nie działa zamykanie z przycisków w drzwiach. Otwieranie działa bez zarzutów.Gdy chcę zamknąć auto, to działa mi tylko przycisk w klapie bagażnika. Niestety przyciski w drzwiach kierowcy i pasażera już nie reagują i muszę to robić za pośrednictwem karty lub przycisku w klapie. Proszę o jakieś sugestie lub podpowiedzi. Z góry dziękuję

Może padł tylko jeden i drugiego zablokował.W 5 drzwiówce jest tak, że jak jeden jest zwarty to nie działa cała strona auta czyli drugi po tej samej stronie. Jak to wygląda w twoim tego nie wiem. Natomiast jak uszkodzenie jest takie, że mirowłącznik jest rozwarty to drugi po tej stronie jest ok. Trzeba rozebrać klamki i dostać się do mikrwłącznika (kpl 2 szt.w ASO kosztuje ok 8 zł). Dobry silikon i lutownica. To tyle co trzeba mieć. Jak to zrobić to poszukaj na forum. Jest dokładny opis i rysunki.

Dodam do tematu że wczoraj po przyglądnięciu się czujnikom w drzwiach zauważyłem ze czujnik za klamką od strony kierowcy lekko odchodzi tzn. jakby puściło jakieś trzymanie od góry lub się lekko odkleił od drzwi. Na dodatek padał deszcz i zauważyłem ze dostaje się woda do wnętrza czujnika przez tą szparę. Moje pytanie jest takie czy aby nie zalanie czujnika przez wodę mogło spowodować to uszkodzenie że przyciski w obu drzwiach nie reagują ? Proszę o jakieś sugestie ponieważ jestem zielony w tym temacie

Skoro otwieranie działa poprawnie (co podajesz w pierwszym poście), to znaczy, że siadły mikrowyłączniki w klamkach odpowiedzialne za zamykanie z przycisków.(ewentualnie zły styk na złączu od tych przycisków pod klamkami, dostęp po zdjęciu tapicerki) Gdyby występował problem także z otwieraniem, wówczas można podejrzewać, że komputer odłączył cały zespół HF, bo przykładowo wykrył zwarcie po zalaniu spowodowanym opadami.

Warto jednak zawczasu popatrzeć na te czujniki pod klamkami dokładniej i w razie czego uszczelnić, by za jakiś czas do takiej właśnie sytuacji nie doszło.