Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

terkotanie z wlotu nawiewu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam samochód Renault megane Scenic 1,6 16v z 1999r. prowadzę go już 6 miesięcy wymieniłem klocki hamulcowe tarcze świece założyłem gaz sekwencyjny wymieniłem prawą końcówkę drążka i kiedy myślałem ze to już wszystko powstał następny problem....

Mianowicie z pompy wody kapie mi woda (rozszczelniło się chyba ) ale bardziej mnie martwi to ze przy odpalonym silniku przy wyłączonym nawiewie i klimatyzacji przez wlot nawiewu od strony pasażera słychać dziwne dźwięki ( terkotanie ) czy ktoś wie co to może być i co z tym zrobić ???? proszę o szybkie odpowiedzi ...... dzięki :)

Edytowane przez kasta1990
  • +1 1

Najlepiej odpalić silnik, posłuchać czy terkocze to CÓŚ, podejść do silnika i spróbować zlokalizować bliżej miejsce terkotania. Bo może się okazać, że to terkocze wentylatorek za lusterkiem (już kiedyś kilka osób się przekonało o tym, ale to w wersji klimatronic), albo tak jak ostatnio komuś terkotało z za poduszki pasażera, tylko nie pamiętam jaka była prawidłowa odpowiedź, o ile sobie przypominam wyrobiła się jakaś zębatka silniczka ustawiającego klapki nawiewu. A napisz jeszcze czy masz klimatronic czy klimę manual.

Edytowane przez Zygmunt Małek

klima manualna klimatronik bedzie montowany w przyszłym roku..... a przy wyłączonej klimie i włączonym nawiewie jest tak samo i przy włączonej klimie tez .... po prostu przy dodawaniu gazu niezależnie od tego co jest włączone coraz głosniej terkocze xD

Kolego kasta1990, u mnie również słychać terkotanie, które na osłuch lokalizuję w komorze silnika. W moim przypadku nie ma znaczenia, czy nawiew jest włączony, czy nie. Zauważyłem, że terkotanie zwiększa częstotliwość, gdy się rozpędzam i zanika, gdy zdejmuję nogę z gazu. Ponadto nie występuje w całym zakresie obrotowym silnika, no i nie ujawnia się zawsze.

A zatem również jestem zainteresowany rozwiązaniem tego tematu. Na szczęście terkotanie nie jest uciążliwe.

Edytowane przez labedzkim

no właśnie u mnie jest tak samo ..... dochodzą mnie słuchy ze moze to być spowodowanie rozządem i pompą wody ...... ale czekam dalej na inne powody dlaczego moze tak terkotac xD zaraz wyruszam w trasę więc przystanę sobie i zobaczę skąd tak terkocze xD może mnie olśńi xD

• +1 1

Prawdopodobnie terkotanie pochodzi z paska akcesorii, sprawdzić, trzeba pasek i rolki napędu, z uwzględnieniem koła na wale głównym. Wstępnie wskazałbym na to kółko i rolkę alternatora.

No niestety w dniu dzisiejszym nie uświadczyłem terkotania.... a co do rozrządu i pompy to na innym forum wyczytałem że własnie był taki sam problem że po prostu terkotało w pompie i tak dźwięk szedł kanalikami i innymi pierdolnikami że wychodził akurat przy wlocie nawiewu koło pasażera xD więc rozwiązań jest wiele jak widać .............. czekam na dalsze propozycje ......... i po kolei trzeba będzie sprawdzać xD

!!!!!!!! WYCZYSZCZENIE SILNICZKA KROKOWEGO !!!!!!!!!!!!!!!!

I po terkotaniu :)

Edytowane przez kasta1990
  • +1 1