kasta1990 Opublikowano 9 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 (edytowane) Witam posiadam samochód Renault megane Scenic 1,6 16v z 1999r. prowadzę go już 6 miesięcy wymieniłem klocki hamulcowe tarcze świece założyłem gaz sekwencyjny wymieniłem prawą końcówkę drążka i kiedy myślałem ze to już wszystko powstał następny problem.... Mianowicie z pompy wody kapie mi woda (rozszczelniło się chyba ) ale bardziej mnie martwi to ze przy odpalonym silniku przy wyłączonym nawiewie i klimatyzacji przez wlot nawiewu od strony pasażera słychać dziwne dźwięki ( terkotanie ) czy ktoś wie co to może być i co z tym zrobić ???? proszę o szybkie odpowiedzi ...... dzięki :) Edytowane 9 Czerwca 2011 przez kasta1990 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
labedzkim Opublikowano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 A jakie są objawy przy wyłączonej klimatyzacji a włączonym nawiewie? Btw. mam taki sam samochód, pompę wodną wymieniałem przy okazji wymiany rozrządu przy przebiegu ok. 165tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZygaM Opublikowano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 (edytowane) Najlepiej odpalić silnik, posłuchać czy terkocze to CÓŚ, podejść do silnika i spróbować zlokalizować bliżej miejsce terkotania. Bo może się okazać, że to terkocze wentylatorek za lusterkiem (już kiedyś kilka osób się przekonało o tym, ale to w wersji klimatronic), albo tak jak ostatnio komuś terkotało z za poduszki pasażera, tylko nie pamiętam jaka była prawidłowa odpowiedź, o ile sobie przypominam wyrobiła się jakaś zębatka silniczka ustawiającego klapki nawiewu. A napisz jeszcze czy masz klimatronic czy klimę manual. Edytowane 10 Czerwca 2011 przez Zygmunt Małek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasta1990 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 klima manualna klimatronik bedzie montowany w przyszłym roku..... a przy wyłączonej klimie i włączonym nawiewie jest tak samo i przy włączonej klimie tez .... po prostu przy dodawaniu gazu niezależnie od tego co jest włączone coraz głosniej terkocze xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
labedzkim Opublikowano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 (edytowane) Kolego kasta1990, u mnie również słychać terkotanie, które na osłuch lokalizuję w komorze silnika. W moim przypadku nie ma znaczenia, czy nawiew jest włączony, czy nie. Zauważyłem, że terkotanie zwiększa częstotliwość, gdy się rozpędzam i zanika, gdy zdejmuję nogę z gazu. Ponadto nie występuje w całym zakresie obrotowym silnika, no i nie ujawnia się zawsze. A zatem również jestem zainteresowany rozwiązaniem tego tematu. Na szczęście terkotanie nie jest uciążliwe. Edytowane 10 Czerwca 2011 przez labedzkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasta1990 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 no właśnie u mnie jest tak samo ..... dochodzą mnie słuchy ze moze to być spowodowanie rozządem i pompą wody ...... ale czekam dalej na inne powody dlaczego moze tak terkotac xD zaraz wyruszam w trasę więc przystanę sobie i zobaczę skąd tak terkocze xD może mnie olśńi xD 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
labedzkim Opublikowano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 U mnie terkotanie występuje odkąd pamiętam, a jeżdżę tym samochodem prawie dwa lata. Wymiana rozrządu i pompy niczego nie naprawiła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 Prawdopodobnie terkotanie pochodzi z paska akcesorii, sprawdzić, trzeba pasek i rolki napędu, z uwzględnieniem koła na wale głównym. Wstępnie wskazałbym na to kółko i rolkę alternatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasta1990 Opublikowano 11 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 (edytowane) No niestety w dniu dzisiejszym nie uświadczyłem terkotania.... a co do rozrządu i pompy to na innym forum wyczytałem że własnie był taki sam problem że po prostu terkotało w pompie i tak dźwięk szedł kanalikami i innymi pierdolnikami że wychodził akurat przy wlocie nawiewu koło pasażera xD więc rozwiązań jest wiele jak widać .............. czekam na dalsze propozycje ......... i po kolei trzeba będzie sprawdzać xD !!!!!!!! WYCZYSZCZENIE SILNICZKA KROKOWEGO !!!!!!!!!!!!!!!! I po terkotaniu :) Edytowane 11 Czerwca 2011 przez kasta1990 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi