Dario1 Opublikowano 12 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 Witam po długich przemyśleniach na temat zmiany samochodu wybór padł na Renault Scenic. Jako, że nie mam doświadczenia w kupowaniu samochodów, (chociaż kilka już miałem) proszę o poradę. Przeglądałem kilka stron z ogłoszeniami, ale nie wiem, co wybrać. Mam do wydania ok. 18 000 tyś. zł. Znalazłem takiego: http://otomoto.pl/renault-scenic-1-9-dci-zarejestrowany-C19173431.html#description Jak myślicie wart jest zakupu? Proszę o jakieś uwagi dotyczące tego auta. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZygaM Opublikowano 12 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 Uważam, że zostaw tego Scenica i zainteresuj się innym. Moje podejrzenia; Sprzedaje po wymianie olejów, filtrów, pasków no i wymianie rozrządu, (kto tak robi w Polsce, chyba sprowadził się obywatel Niemiec). Następny temat, to nie wymienił baterii w aparacie, bo zdjęcia mają ponad rok. A więc uważam, że auto chce sprzedać od roku czasu, a że wyświetleń ogłoszenia jest tylko ponad 200, to po prostu przerwał trwanie ogłoszenia, np. na miesiąc i dał od nowa. Ubezpieczenie ma także do września a nie do marca, tylko że opłacił pierwszą składkę. No i to co mnie rozśmieszyło, rejestracja marzec 2009 - taki tik handlowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 12 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 Zyga- Twoje podejrzenia można w prosty sposób podważyć. Auto zarejestrowane w POLSCE w marcu 2009 roku, czyli w kraju jest ponad 2 lata. Fotki robione w roku 2010, a dokładnie w kwietniu, czyli rok po zarejestrowaniu w Polsce, a jeszcze rok przed opisaną wymiana rozrządu. (dlaczego z tego okresu napiszę później) Nie wydaje mi się to niczym podejrzanym, że ktoś kupując auto i mając pewność jego przebiegu i serwisowania nie wymienia od razu rozrządu (2009), a czeka np. do terminu/ przebiegu. (2011) (sam swego czasu tak postąpiłem w Sceniolu starszym) Co innego wymiana oleju i filtrów ale to też by się zgadzało przyjmując roczny interwał pomiędzy wymianami. (wymiany w marcu, choć pisze tylko o ostatniej- z tego roku. Można przypuszczać, że była taka w marcu 2009 po zakupie i za rok- marzec 2010) Termin przeglądu też pasuje do całego czasu eksploatacji w Polsce. Co zaś tyczy się ubezpieczenia, to chyba oczywiste, że opłacona tylko pierwsza rata na ten rok skoro auto do "opylenia". I to nie "pierwsza składka" jak przypuszczasz ale prawdopodobnie PIĄTA czyli pierwsza na trzeci rok eksploatacji. Można jeszcze polemizować co do daty fotek. Widocznie chęć sprzedaży naszła właściciela już rok wcześniej, a rok po zarejestrowaniu. W tym wypadku jeszcze na rok przed wymiana rozrządu, którą chciał prawdopodobnie następnemu właścicielowi już wcisnąć do zrobienia. Niestety nie udało, się i musiał jej sam dokonać w tym roku, jeśli auto jest nadal w eksploatacji, a klienta nie widać. Dlaczego nie sprzedał :) Trudno powiedzieć, może cena za wysoka była, a może tak jak i teraz, naobiecywał gruszek na wierzbie, a auto jest gołe. I tu bym upatrywał największego problemu ze sprzedażą. W opisie wszystkie systemy ASR ESP ...... natomiast auto nie posiada nawet otwieranych elektrycznie tylnych szyb. Można jeszcze wspomnieć o braku HF, roletek w drzwiach tylnych, radia fabrycznego ze sterowaniem pod kierownicą, klimatronika, elektrycznego hamulca postojowego, podłokietników ze schowkiem środkowym. Tak więc bardzo odbiega od standardowego wyposażenia, a co dopiero mówić o "BOGATYM WYPOSAŻENIU" jak pisze sprzedający. Nadmienię w tym miejscu, że sprzedającego i auta nie znam, a wnioski wyciągnięte powyżej, to tylko mój sposób rozumienia i poukładania podanych w ogłoszeniu informacji. Co do samego auta. Moim zdaniem godne zainteresowania, mając oczywiście świadomość tego cieniutkiego wyposażenia, które widać. A właściwie brak tego "BOGATEGO, bo go nie widać. Jeśli na te wspomniane wymiany jest potwierdzenie w bazie serwisu, albo chociaż oryginalne faktury, to można to dla auta policzyć na plus. Co nie oznacza, że może to być podstawą do zawyżania ceny. To w aucie musi być sprawne, a że prawie nowe, to już nie broszka kupującego. Dobrze trafił, a sprzedający w złym momencie sprzedaje. Na plus można też zaliczyć komplet zimówek, który oddzielnie też swoje kosztuje, a tu jest w cenie auta. Poza tym auto zabrać na "ścieżkę zdrowia" do ASO przed zakupem i tam powiedzą resztę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario1 Opublikowano 23 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Witam jeszcze znalazłem takie auta: http://otomoto.pl/re...-C19504680.html http://otomoto.pl/re...-C19384004.html http://otomoto.pl/renault-scenic-privilage-C19384376.html Bardzo proszę o opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
introvert_84 Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Podepnę się pod temat, chciałem zapytać o takiego Scenica II. Co o nim myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario1 Opublikowano 24 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 Proszę o jakieś opinie na temat tego samochodu: http://otomoto.pl/renault-scenic-privilage-C19384376.html Warto się nim interesować. Mam do Łodzi 120km i nie chce mi się na darmo jeździć. Proszę o jakieś sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomkob Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 (edytowane) Proszę o opinie o tym samochodzie planuje zakup Scenica II. http://otomoto.pl/renault-scenic-diesel-2007-super-cena-C18561003.html Mam do niego ok.200 km. Edytowane 5 Lipca 2011 przez tomkob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi