Arzago Opublikowano 15 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 (edytowane) Witam serdecznie koledzy. Mam takie uprzejme pytanie. Jeździłem do niedawna na oponach zimowych i wydobywał się z nich jakiś dziwny dźwięk - takiego "ciapania" - szczególnie słyszalne na przykład przy mijaniu przystanka tramwajowego, kiedy dźwięk się odbijał. Założyłem teraz nowe felgi i nowe opony i to samo, cały czas ten sam dźwięk nasilający się wraz ze zwiększaniem prędkości. Czy to wina geometrii i skąd ten dźwięk? Proszę o pomoc. Czy to normalne, że przy zakładaniu nowych felg i opon zakłada się po 7 lub więcej odważników do wyważenia? pozdrawiam serdecznie Edytowane 15 Czerwca 2011 przez Arzago Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 15 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 Czy to normalne, że przy zakładaniu nowych felg i opon zakłada się po 7 lub więcej odważników do wyważenia? Krzywa felga, lub wadliwa opona. Inna możliwość, to oponiarzowi nie chce się obrócić opony na feldze. Po odpowiednim ustawieniu opony na feldze można o ponad połowę obciąć liczbę ciężarków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kropkaband Opublikowano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 Jeśli ciężarek jest jeden przy drugim i masz alumę to po przesunięciu może się poprawić, na stalówce niewiele zrobisz. Jednak obstawiam że ciężarki są przybite dookoła felgi. Jedź do innego wulkanizatora wyważyć bo ten znalazł się w tej firmie przypadkiem i nie wie co robi. Co do krzywych felg - duży ciężarek wcale nie oznacza krzywej felgi tylko trzeba wizualnie ocenić czy ma ona bicie czy nie. Najczęściej alumy krzywią się od wewnętrznej strony. Co do "ciapania" to prawdopodobnie jeździsz po takich drogach i to smoła klei się do opony i tak to słyszysz Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZygaM Opublikowano 18 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2011 Ciapanie może mieć wiele powodów. 1/ Jak jeździsz, może najeżdżasz na namalowane pasy, czy jak kolega wcześniej wspomniał na inną jakość asfaltu (ale to byłoby nie taktowe ciapanie, a co jakiś czas). Możliwe jest również, że po prostu rezonuje fala dźwiękowa Twojego auta od przeszkód, np. właśnie od przystanku, czy słupków przy drodze, drzew. 2/ Wina opony, można wyważyć i komputer wykaże że jest wszystko w porządku, ale (załóżmy, nieuczciwy) wulkanizator nie chciał lub nie zauważył, że opona ma np. zdarty w jednym miejscu bieżnik, bo albo ktoś przyblokował hamulce, albo ruszał z piskiem. 3/ Złe przechowywanie opon i zdeformowana opona, czasami nawet na wyważarce tego nie dojrzysz, a jedynie skrupulatne mierzenie opony. Nie wspominam już, o tzw. jajku na oponie, bo bujałoby Ci leciukno autkiem, albo odczuwałbyś na kierownicy drgania. Jeszcze jedno, może masz nie ciapanie a cykanie, jeśli masz cykanie, to gdzieś w bieżniku jest jakiś kamiuszczyk, gwoździk lub szkiełko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arzago Opublikowano 21 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Nie nie. Już mówię dlaczego. Jeździłem na zimówkach i ciapało, kupiłem nowe opony i felgi aluminiowe i dalej ciapie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kepa416 Opublikowano 8 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2011 Może to nie wina opon czy felg, sprawdź czy Ci się nalepka na półosi nie odlepia bo na lewej jest nalepiona w taką stronę że jak schodzi to przeciwnie do kierunku jazdy i tak jak byś paskiem uderzał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi