norway Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Witam wszystkich! Jestem nowym uzytkownikiem tego forum. Mam problem,w Scenicu 1996 2.0l 8V padl mi silnik :-( Nie wiem czy moge wmontowac inny? Moj byl F3R ET750... z metalowa miska oleju. Czy bedzie pasowal od anglika F3R 0791... z alu miska? lub inny F3R...? Prosze o fachowe sugestie. Z gory dziekuje za pomoc :D pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2007 No niestety. Do istniejącego osprzętu nie musi pasować inny F3R, ale może. Zależy jakie są konkretnie różnice pomiędzy wersjami. Np. Mój E7J626 jest nie do podmiany na żaden inny E7J. Jako jedyny ma wtrysk wielopunktowy, a inne E7J mają gaźnik lub jednopunkt. Bloki i głowice są jednak identyczne. Podobnie może być u Ciebie. Wszystkie F3R maja identyczną budowę, a różnią sie osprzętem. Co konkretnie padło w tym silniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norway Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Konkretnie to cylindry wypily wode z chlodnicy a po zdjeciu glowicy okazalo sie ze poszla uszczelka,jest nadpalona gladz cylindra i ubytek w tloku... wiec silnik jest do wymiany lub do remontu :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Tak jak pisałem. Kompletny blok i głowice prawdopodobnie możesz wziąć z jakiegokolwiek F3R. Na pikurowym ftpie zamieściłem chyba specyfikację m.in. tego silnika. Jeśli tego akurat niema to daj znać i dodam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Na pikurowym ftpie zamieściłem chyba specyfikację m.in. tego silnika.dostanę to na maila? :-P bo do F3R nie było nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norway Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Rzecz ma sie tak: blok,glowica i osprzet to raczej identyczne z moim,ewentualnie moge przelozyc moj osprzet,ale roznica jest w misce olejowej... ja mam metalowa,nowsze modele F3R maja aluminiowe, z dodatkowymi otworami do mocowania ze skrzynia biegow... jest to jedyna roznica lecz bardzo istotna-wiadomo. Czy moge zamienic te miski lub czy ta alu bedzie do mnie pasowala..? Czy ktos ma o tym pojecie i moze mi doradzic? Wielkie dzieki za pomoc :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2007 skoro blok jest taki sam to powinna pasować prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Ale w czym problem. Kupujesz "nowy" z miska aluminiową i tak go zakładasz. Poco je zmieniać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norway Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Teoretycznie moze pasowac ale pewnosci takiej nie mam.. A nie chcialbym kupic silnika ktory by nie pasowal :-( [ Dodano: 2007-08-26, 21:43 ] Nie wiem czy te nowsze nie kaja innej skrzyni biegow,czy otwory na sruby beda pasowaly? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Ale te inne skrzynie maja takie same mocowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norway Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Moze ktos wie jaki typ skrzyni byl montowany w 1998,1999r? JC5 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Mały błąd. Głowica z silnika wilopunktowego ma nieco inne kanały ssące niż ta z jednopunkta. W kazdym jedt wyżłobienie na górze na wtryskiwacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2007 tu masz sumaryczną tabelkę: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norway Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Ja mam skrzynie JC5 o66 -rok 96,ale nie wiem jakie byly montowane w 97,98,99 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2007 akie byly montowane w 97,98,99 ?takie same w całym okresie produkcji scenica ph1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi