papa22 Opublikowano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 Mam wielką prośbę. Czy ktoś z użytkowników forum może mi powiedzieć (najlepiej dołączyć jakieś fotki) gdzie jest usytuowany filtr kabinowy w Scenicu III i jak można go wymienić? Zaczynają mi parować szyby, a w ASO za wymianę z filtrem wołają 250 zł. To stanowczo dla mnie za drogo. Liczę na waszą pomoc. Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
athlon64x4 Opublikowano 26 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 (edytowane) było na forum - plik w załączniu ... ostatnio była promocja w ASO - za wymiane filtra i pełny serwis klimatyzacji łącznie z ozonowaniem płaciłem 199pln i jeszcze dostałem płyn do czysczenia felg Scenic_III.pdf Edytowane 26 Czerwca 2011 przez athlon64x4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papa22 Opublikowano 28 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 Wielkie dzięki za podpowiedź. Jak wymienię to dam znać jak mi poszło. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Profit Opublikowano 17 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2011 Może trochę po czasie ale dodam tylko, że byłem też na akcji czyszczenia klimy w Renault i jedno co mnie zdziwiło to zero śladów po demontażu deski , schowka i listew tak jak pokazuje instrukcja. Pomyślałem sobie , że chyba to nie możliwe żeby nawet odcisku palna albo śladu po śrubokręcie nie zostawili no i posądziłem ich o to ,że chyba filtra mi nie wymienili bo zapomnieli albo tną koszty. Więc uzbroiłem się w sprzęt no i wziołem sprawy w swoje ręce. jednak okazało się to trochę trudne. Po odczepieniu tej ozdobnej listewki drewnopodobnej dalej już nic nie chciało odejść. Bałem się ,że połamię oryginalne zatrzaski i mocowania i zacząłem się zastanawiać jak ONI to robią w serwisie. Dodam tylko , że uważnie się przyglądnąłem śrubką i nie zauważyłem , że nie ma na nich najmniejszego śladu po odkręcaniu. Doszedłem do wniosku , że jest jakaś droga na skróty. No i jest. Aby wymienić filtr kabinowy wystarcz odczepić maskownicę na tunelu środkowym ( przy stopach pasażera) ( pociądamy ją lekko i wysuwamy w kierunku przodu auta- łatwizna) potem trzeba odczepić kilka kabelków od elektryki z zaczepów i następnie odkręcić dwie śrubki od dekla za którym kryje się już filtr. W sumie trzeba się położyć i poświecić latarką a następnie trochę na pamięć wzrokowo zapamiętać położenie filtra bo wyciągając go lub wkładając to nie sposób jednocześnie się przyglądać tej czynności. Dobrze jest włożyć filtr kawałek a potem zerknąć czy dobrze wchodzi. Przeszkadza trochę taka plastykowa rurka którą można trochę odgiąć ale delikatnie. Filtr trzeba też przed włożeniem trochę w harmonijkę zgiąć a po włożeniu wykonać parę razy taki ruch lekko jakby się chciało go znowu wyciągnąć i wsunąć ( aby się wyprostował trochę i dopasował do kształtu wnęki). Potem już tylko poskręcać wszystko i po sprawie. Ja jeszcze dodatkowo zdezynfekowałem wnętrze takim preparatem co wytwarza taką mgiełkę i nie pozostawia żadnych śladów , zato przyjemnie świerzo pachnie. Na koniec pojechałem do znajomego co ma serwis i posiada ozonator i zrobiłem dodatkową kurację Scenicowi przez 30 min. Potem już tylko mogłem delektować się nieskazitelnym zapachem sterylnej atmosfery panującej w aucie Reasumujac jestem pewien , że serwis wybiera tą właśnie drogę wymiany filtra i nie bawi się w rozkręcanie kokpitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi