mackos Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Witam. Szukałem juz duzo na forum, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie, tzn., czy jest możliwy montaż systemu ABS do megane RN, która seryjnie tego systemu nie miała zamontowanego? Jeśli tak, to jaki może być tego koszt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2007 teoretycznie można to zrobić - dużo rzeczy pewnie trzeba by wymieniać, więc koszty pewnie byłyby spokojnie ponad 1000zł chyba już był podobny temat - poszukaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5qra Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2007 mackos, za jednym zamachem ESP tez dodaj 8-) jaki może być tego koszt? w porównaniu do wartości auta - ogromny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel500 Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Jak najbardziej da sie zamontowac.Problem w tym ze aby koszty nie były ogromne trzeba uzyc cześci uzywanych... pompa ABS to koszt 150-200 zł Razem z nią masz "komputer" sterujacy.Musisz wymienic pompe hamulcowa-tutaj tylko nówka ! Także przewody hamulcowe do wymiany-też nówki...Do tego przewody do czujnikow-te moga pochodzic z uzywanego auta.Musisz zamontowac pierscienie na kołach-przod jest nakładany na przegób tył natomiast na wewnetrzna czesc bebna.Do tego przewody elektryczne -sprawdz w schematach -nie jest zbyt trudne do położenia.Nie wiem czy serwo jest inne...W Dialogysie można sprawdzic pewnie. Koszt czesci używanych to około 450zł ALE NIE WOLNO TEGO TAK ZROBIC -conajmniej pompa hamulcowa i przewody musza być nowe! Dochodzi jeszcze kwestia bezpieczeństwa-jak ktoś spapra robote.......Acha Megany ph2 miały opcjonalnie ESP i sądze że da sie zamontowac ponieważ ESP cześciowo bazuje na ABS ale musiałbym sprwadzic dokładnie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Easy Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Jak mozesz to sprawdz z tym ESP, jestem zainteresowany, co prawda czysto teoretycznie, bo pewnie koszta nie beda warte zachodu, ale kto wie... :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Easy, ciężko będzie znaleźć Ci zestaw części do montażu ESP do megane I ph 2 bo ESP był dostępny tylko pod koniec produkcji (chyba tylko w 2002-2003 roku) i nie za wiele takich aut się sprzedalo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Easy Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Właśnie głównie z tego powodu napisałem, że jestem zainteresowany czysto teoretycznie :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel500 Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Właśnie, pod koniec produkcji... :-( Ma ktos schemat,opis ESP do Megi? Bo ja juz nie mam... formacik był i to akurat straciłem.Cała sprawa w tym ze mechanika ph1 i ph 2 pod wzgldem montazu ESP jest właściwie taka sama.Dochodzi kilka elementow takich jak czujnik obrotu koła kierownicy.Czujnik przyspieszeń.. Poszukam co i jak i jeśli znajde do podam wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi