Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

LPG Megane I co wybrać??

Slawas1985

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam kilka pytań.

Mam od roku Megane 1997r. 1.6 RT (90 KM), przebieg 79000 i poważnie zastanawiam się nad lpg a powód wiadomy :D, dużo jeżdżę a jazda na pb wykańcza mój portfel. O lpg mam mgliste pojęcie stąd osobny temat.

I kilka pytań:

1. Założyć tańszą instalację II generacji czy może lepiej sekwencyjną?? Jakiej instalacji unikać??

2. Jaką konkretnie firmę proponujecie, jakie ceny, przypuszczalne spalanie, osiągi, eksploatacją itp.

3. Jakie macie instalacje w swoich autach, sprawdziły się??

4. Jakie zakłady polecacie w Inowrocławiu lub w Bydgoszczy??

PS. Polecono mi w jednym z zakładów http://www.instalgaz.bydgoszcz.pl/ w filii w Inowrocławiu instalację BRC II generacji za 1900,- ewentualnie sekwencję BRC za 2900,- (a to już sporo). Może ktoś ma taką instalację??

I prosiłbym mnie nie wyzywać za osobny temat. Czekam na opinie. :D

przy BRC II generacji pali mi okło 10 l/100 km, spadek mocy jest odczuwalny ale megan to nie formuła I przejechałem na tej instalacji już 6 tys. km i działa bez zarzutów...za II generacje zapłaciłem tyle samo 1900 zł, silnik chodzi z tą instalacją dość równo i fajnie w zimie niema problemu że gaśnie bo jest niedogrzany wyjade tylko z parkingu i przełanczam odrazu

Gość GazMajster

W Twoim przypadku poleciłbym sekwencję. Oczywiście może też być i II generacja, ale straty są odczuwalne. Poza tym przy tańszym rozwiązaniu dochodzą jeszcze wymiany świec, kabli, częstsze regulacje itd. W sekwencji tych problemów nie ma i nie odczujesz różnicy gaz/pb.

Oczywiście wybór instalek jest duży. BRC omijałbym szerokim łukiem. Podobnie jak Zavoli czy Landi.

Nie no następny :D

Chcesz sie założyć, że do jednopunktowego wtrysku założę IVgen? Sekwencja to tylko taka potoczna nazwa.

Wszystkie cztery wtryski podłączasz pod jeden benzynowy. Wszystkie otwierają sie zatem jednocześnie. Jest to wtedy full group. Oczywiście wiązkę trzeba minimalnie przerobić, ale to chwila roboty.

Więc proszę nie opowiadaj bzdur, bo to się z celem mija.

Przemilczę to co napisałeś, ale napewno zapamiętam Twoją elokwentną wypowiedź. Przeczytaj też pkt.3 regulaminu, bo igrasz z możliwościa pisania na tym forum.

Ile wyniesie Cie zalozenie tej instalki? Ja od 2 dni jezdze na sekwencji stag 300. Nie ma powodu do narzekania. Spadku mocy nie widac. Tylko troche meczy mnie ze dlugo trzeba czekac na przelaczenie jak jest zimny (bo przelacza sie po uzyskaniu odpowiedniej temperatury co niestety zima zwiekszy spalanie benzyny :D Obecnie jak odpalam rano musze przejechac minimum 500 metrow zeby sie zalaczyl gaz. Ale ogolnie spoko gazik :D

• +1 1

[shadow=red:139eecae1e][Cięcie][/shadow:139eecae1e]

Zmień temperaturę przy jakiej komputer od gazu pozwoli Ci się przełączyć na gaz i luzik np. niech Ci ustawia lub sam sobie ustaw na 5-10 stopni

Pozdrawiam

Polecam przeczytanie regulaminu forum, bo widzę, że nie zrobiłeś tego przy rejestracji.

Przypominam jednocześnie, że na forum można (powinno się) pisać z polskimi znakami. - Prezes

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 15 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!