gochu Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 (edytowane) Witam, Wyskoczył mi błąd wtryskiwacza nr.4. Pozmieniałem wtyczki od listwy i ciągle mi pokazuje ten sam wtrysk. Obstawiam na sterownik, ale dla pewności musiałbym podpiąć i sprawdzić. Może ktoś z Warszawy miałby czas by udostępnić na kilka min. staga 300+, lub zna ktoś warsztat w stolicy gdzie nie robili by z tego problemu. Mój macierzysty warsztat nie ma na stanie sterownika, a na podmianę i sprawdzenie zapraszają za 2-3 tygodnie. Pozdr. Edytowane 9 Sierpnia 2011 przez gochu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Wyczyść wtyczkę od Staga i tą przy czwartym wtryskiwaczu oraz złącze wielopinowe Staga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gochu Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Listwę mam zamontowaną pod kolektorem, dostęp tylko od dołu i to bardzo trudny :/ ledwo idzie rozłączyć, a co dopiero czyścić. Zastanawiam się skąd widzieli który wtrysk pod którą wtyczkę podpiąć, bo dojście takie, że kolorów kabli nie widać. Podpinałem wtyczki od listwy w różnej kolejności i ciągle wskazuje ten sam wtrysk, więc obstawiam sterownik. Spróbuje wyczyścić, ale nie wiem czy to coś da, złącze wilopinowe było czyste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Sprawdź jeszcze omomierzem przejście wiązki tego wtryskiwacza pomiędzy wtyczką Staga a wtyczką wtryskiwacza. EDIT: Z tego co widzę, na innym forum masz już podobne porady Czy sterownik zamontowany jest wtyczką do dołu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gochu Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Niestety, sterownik jest zainstalowany niezgodnie z zaleceniami AC - złączem wielopinowym do boku. Sam sterownik jest obok filtra powietrza przy puszcze z bezpiecznikami. Może być coś nie tak ze złączem sterownika, ale w takim miejscu mam listwę, że prościej i szybciej jest mi wyeliminować uszkodzenie sterownika, niż sprawdzić ciągłość połączenia. Jak nie zjadę "dawcy" to jakoś będę musiał posprawdzać wiązkę. Schematy mam, problem jest z dostępem do wtyczek. Szukam tu i tam informacji, bo szykuje się wakacyjny wyjazd i zależy mi na czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawskip Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Są specjalne preparaty w spreju poprawiające przewodzenie prądu w złączkach. Kup taki sprej, psiknij i sprawdź czy wszystko działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gochu Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Problem rozwiązany - po sprawdzeniu wiązki miąłem już pewność, że uszkodzony jest sterownik. Okazało się, że spalił się tranzystor. Podesłałem sterownik bezpośrednio do AC (zbyt długi czas oczekiwania na sprowadzenie tranzystora) i wszystko jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi