toldek1 Opublikowano 3 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2007 Kupiłem małżonce Megi rok 96 1.6 od jej kolezanki, auto serwisowane zbytnio go nie oglądałem stan zewnętrzny bez zastrzeżeń. Po kilku dniach mając wolny podnośnik postanowiłem dokonać przegladu podwozia i zawieszenia. I tu niemiła niespodzianka, po umyciu myjką wysokociśnieniową podwozie nie wygląda ciekawie, korozja podłużnic, zgrzewów, przegniłe progi czego nie widać było z powodu grubej warstwy orginalnego zabezpieczenia na zewnątrz progu, korozja pod uchwytami przewodów hamulcowych i paliwowych, odchodzące od blachy zabezpieczenie antykorozyjne, rdza pod osłonami termicznymi ( tu nie ma zab. antykor. tylko sama farba ). Robiłem kilka meganek nie były specjalnie wolne od korozji ale ten egzemplarz mnie zaskoczył. Ciekaw jestem opini na ten temat, robienie kilku aut tego typu nie pozwala na ocenę co do jakości zabezpieczeń antykorozyjnych meganek. Zrobiłem kilka fotek po myciu i po wykonaniu konserwacji to dołączę. Gdzieś przepadły po myciu ale są te po konserwacji. http://img396.imageshack.us/my.php?image=obraz006bv8.jpg http://img396.imageshack.us/my.php?image=obraz007mq2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 3 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2007 nie umiem nic powiedzieć więcej po za tym , że mam Scenica 99 i jest od spodu czyściutki. Rudego nie uświadczy, a konserwacja trzyma się bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SoundWave Opublikowano 3 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2007 Ja tez mam raczej czysto, bez rdzy. Rdza pojawia sie jak autko bylo bite albo np. stalo cala zime w zaspie soli... Wszystko jest mozliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endi85 Opublikowano 3 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2007 jausiebie miałem delikatne burchelkie przy szybie na klapie bagażnika tuż pod wycieraczką i pare małych rdzawych punkcików ale to tylko w miejscach gdzie poprzedni właścicie przytarł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SoundWave Opublikowano 4 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2007 No zapomnialem dodac o drognej rdzawej poswiacie na ramionach wycieraczek (przy przegubach) i pod maska, delikatnie tam gdzie woda se moze zbierac, ale to tylko taki nalocik (mam nadzieje przynajmniej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszzd Opublikowano 4 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2007 u siebie mam czyściutkie podwozie zero rudej zato od kiedy zamontowaliśmy butle w miejsce koła zapasowego to na podłodze w bagażniku widze rdzawą poświate taki jakby proszek rudej rozsypany po całej podłodze no i niewielkie plamki rudej na drzwiach kierowcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toldek1 Opublikowano 9 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 Grzebiąc w komorze silnika znalazłem jakieś ,,ustrojstwo" czyli czarną skrzyneczkę z świecącą diodą, zasilanie tegoż wzięte z klemy akumulatora, kawałek płytki z przewodem wychodzący z ,,ustrojstwa" przykręcony do masy (podłużnicy), pomiar wykazał ze toto pobiera prąd 0,5A. Napisy o ile były na ,,ustrojstwie'' zostały pewnie zmyte, zagadka została rozwiązana ale tak z ciekawości zapytam co to jest, ciekawe czy się domyślicie? No to wyjaśnię. To ,,ustrojstwo" to ,,rewelacyjne" elektroniczne zabezpieczenie anodowe sprzedawane na allegro, szkoda tylko ze posiałem te fotki po myciu auta, bo widać było rezultaty tego wynalazku - rdza!!!!. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi