Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Problemy z drobnostkami

bodkin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Całkiem niedawno stałem się posiadaczem 15-letniego megane z silnikiem 1,4e. Jest to mój drugi wóz, poprzednio miałem hondę 19-letnią i żadnych z nią problemów. W związku z tym nie zjadłem zębów na mechanice samochodowej praktykując we własnym garażu. W obecnym wozie nie posiadam obrotomierza, mam problem z klamką zewnętrzną drzwi tylnych, kostkami lamp tylnych i układem wspomagania. W związku z tym mam pytania do Was, osób doświadczonych:

1. Czy w tym modelu (z takim motorem pod maską)jest możliwe zamontowanie obrotomierza, chociażby takiego zewnętrznego?

2. Czy klamka zewnętrzna drzwi tylnych która podnosi się i odbija prawidłowo a jednak drzwi nie otwiera, to czy jej zachowanie świadczy o tym, iż jest uszkodzona i należy ją wymienić, czy też problem leży w połączeniu jej z zamkiem wewnątrz drzwi? (prz odblokowywaniu w takiej sytuacji drzwi - po włączeniu blokady rodzicielskiej... ściągając tapicerkę od wewnątrz wyjąłęm ze środka drzwi kawałek zagiętego pręta o średnicy ok. 3-4mm z kawałkiem nagwintowanym jak wkręt).

3. Czy kostki przy lampach tylnych należy bezwzględnie wymienić, jeśli jest problem z ich łączeniem z lampą? (styki lamp i kostek wyglądają na czyste i bez żabnych problemów - musiałem więc je docisnąć z użyciem kawałków plastiku).

4. Wycieki z maglownicy rozumiem świadczą o jej uszkodzeniu, a zatem czy jest sens oddać ją do regeneracji czy też od razu należałoby szukać nowej? W związku z tym jakie mogą być koszta w obydwu wariantach? Tak czysto orientacyjnie rzecz jasna...

Z góry dziękuję za odpowiedzi, ewentualne wskazówki.

Pozdrawiam.

1. Czy w tym modelu (z takim motorem pod maską)jest możliwe zamontowanie obrotomierza, chociażby takiego zewnętrznego?

Kup zegary z obrotomierzem i jeśli nie masz mocno ekonomicznego egzemplarza, to będzie działać.

2. Czy klamka zewnętrzna drzwi tylnych która podnosi się i odbija prawidłowo a jednak drzwi nie otwiera, to czy jej zachowanie świadczy o tym, iż jest uszkodzona i należy ją wymienić, czy też problem leży w połączeniu jej z zamkiem wewnątrz drzwi? (prz odblokowywaniu w takiej sytuacji drzwi - po włączeniu blokady rodzicielskiej... ściągając tapicerkę od wewnątrz wyjąłęm ze środka drzwi kawałek zagiętego pręta o średnicy ok. 3-4mm z kawałkiem nagwintowanym jak wkręt).

To już masz odpowiedź, odczepiło się cięgno od klamki.

3. Czy kostki przy lampach tylnych należy bezwzględnie wymienić, jeśli jest problem z ich łączeniem z lampą? (styki lamp i kostek wyglądają na czyste i bez żabnych problemów - musiałem więc je docisnąć z użyciem kawałków plastiku).

Wyczyść je i dognij styki w kostce, powinno być OK.

4. Wycieki z maglownicy rozumiem świadczą o jej uszkodzeniu, a zatem czy jest sens oddać ją do regeneracji czy też od razu należałoby szukać nowej? W związku z tym jakie mogą być koszta w obydwu wariantach? Tak czysto orientacyjnie rzecz jasna...

Prawdopodobnie da się zregenerować, koszty to 250-500zł w zależności od zużycia.

Jak masz jeszcze jakieś w miarę proste pytania, to pisz :)