szaiba Opublikowano 26 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2011 (edytowane) Witam wszystkich, mam problem wymieniałem parę dni temu sprzęgło (cały komplet) w mojej megi 1,6 8v benzyna . po założeniu sprzęgła i skręceniu wszystkiego autko odpaliłem i bez żadnych problemów zacząłem normalnie jeździć wszystkie biegi wchodziły idealnie , na drugi dzień jak wracałem z pracy przy zjeździe z autostrady przy redukcji zauważyłem że nie mogę zrobić redukcji do 3 biegu , i musiałem się zadowolić jazdą na dwójce do domu. dojechałem do domu sprawdziłem regulację na wybieraku , wszystko wygląda ok. wchodzi wsteczny jedynka i dwójka , natomiast na 3 4 i 5 nie mogę wrzucić nawet na sucho na wyłączonym silniku. czy to coś w skrzyni biegów się stało nie wiem naprawdę nie mam już siły do tego wszystkiego przed wymianą sprzęgła wszystko chodziło dobrze a przecież przy wymianie skrzyni się nie rozbiera więc co się mogło stać?? zauważyłem też że podczas jazdy jak puszczam gaz słyszę jakiś dziwny dźwięk tak jakby terkotanie z okolic skrzyni przy dodaniu gazu to ustępuje i tak ciągle. dodatkowo jak podczas jazdy bez gazu wcisnę sprzęgło to ten dźwięk też ustępuje. nie wiem co się mogło stać nagle skrzynia się posypała?? czy to możliwe?? proszę o pomoc już nie mam siły razem z moim znajomym mechanikiem który twierdzi że albo wodziki albo poszedł synchronizator ale tak nagle???? dziwne to trochę co nie?? pozdrawiam EDIT: Witam ponownie :)wsiadłem do autka godzinę temu przejechałem parę kilometrów na dwójce do sklepu bo musiałem, wracając odruchowo chciałem włączyć trójkę i się udało i wszystkie biegi znowu chodzą nawet na sucho . o co tu chodzi nie wiem już tak 2 razy się zrobiło że nie działało i znowu działa ale nadal mam obawy że w każdej chwili się to znowu stanie i wole nie jeździć jak na razie. Czego to może być wina? Edytowane 26 Listopada 2011 przez szaiba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 26 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2011 Źle wyregulowane wodziki od zmiany biegów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaiba Opublikowano 26 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2011 a dokładniej możesz napisać chodzi ci o te pręt do regulacji ?? wczoraj przez 3 godziny próbowaliśmy to ustawić i nic przy innych w ogóle nie ma biegów, tylko takie położenie pasuje a pozatym co sądzisz o tym dźwięku co opisałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 26 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2011 Tak dokładnie o to chodzi i nie każdy mechanik umie to ustawić :) Wymieniałeś kompletne sprzęgło, czy tylko samą tarczę ? Taki dźwięk może pochodzić z łożyska oporowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaiba Opublikowano 26 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2011 Wymieniłem całe kompletne sprzęgło VALEO. tylko że ten dźwięk słychać jak puszcze gaz , jak jadę i przyspieszam nic nie słychać zero cichutko i w ogóle tylko jak puszczę gaz / Sprzęgło właśnie wymieniałem z tego powodu że się łożysko oporowe wysypało prawie całkowicie tylko że tamte szumiało właśnie na luzie i jak wciskałem sprzęgło jeszcze mocniej piszczało teraz jest na odwrót. jak stoję i samochód chodzi na wolnych obrotach jest wszystko cacy wcześniej szumiało na starym łożysku i postanowiłem od razu wymienić całe sprzęgło żeby nie generować ew. większych kosztów. nie wiem o co chodzi , naprawdę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 26 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2011 (edytowane) Napisze szczerze, że też mi nic do głowy nie przychodzi, ewentualnie sprawdź jeszcze poziom oleju w skrzyni. Edytowane 26 Listopada 2011 przez Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaiba Opublikowano 26 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2011 jutro doleję do maxa sprawdzę i dam znać ale czemu mi się biegi wieszają dzisiaj się odblokowało pojechałem do znajomego normalnie jakby nigdy nic , nagle jak wracałem znowu tylko do dwójki po czym w czasie jazdy po 5/10 minutach znowu wszystkie biegi. nie mam już pomysłu co to może być a ten dźwięk to też nie wiem może skrzynia lata przez poduszki słabe przy hamowaniu silnikiem nie wiem naprawdę czy ktoś inny jeszcze może mi pomóc i wyrazić swoją opinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi